Otvoren je poziv za prijave za programe MIDPOINT-a. MIDPOINT Shorts je trening program namijenjen filmskim autorima i producentima profesionalnih ili diplomskih kratkih filmova.

Selektuju se timovi koji se sastoje od scenariste, reditelja i producenta projekta kratkog filma u razvoju, koji će proći online i rezidencijalne radionice posvećene radu na scenariju i razvoju projekta.

Osim kreativnog razvoja i dramaturgije, MIDPOINT Shorts nudi smjernice za produkcione strategije i strategiju distribucije, fokusira se na vještine prezentacije projekta, promociju, strategije finansiranja i slično.

Rok za podnošenje prijava je 22. jul 2022. godine, a detalji u vezi sa prijavljivanjem mogu se pronaći ovdje.

 

Takođe, otvoren je poziv za prijave scenarista i producenata na MIDPOINT program pod nazivom MIDPOINT Writers’ Room. Program je namijenjen profesionalcima koji žele da unaprijede svoje vještine u oblasti pisanja za audiovizuelne projekte poput TV i web serija.

Writers’ Room se odnosi na scenariste i producente koji ne moraju imati projekat u razvoju, ali koji žele započeti karijeru u oblasti pisanja i produkcije serija. Program je osmišljen ne samo da unaprijedi vještine pisanja, već i da ponudi praktična znanja o organizaciji, stimuliše kreativni proces i podstakne nove ideje.

Kandidati mogu aplicirati kao scenaristi ili producenti sa aktivnim učešćem u radionici, dok se producenti mogu prijaviti i za ulogu posmatrača radionice, bez aktivnog učešća u obuci.

Program Writers’ Room organizuje se od 3. do 7. oktobra 2022. godine, u Pragu.

Rok za podnošenje prijava je 1. avgust 2022. godine.

Detaljnije o radionici možete pročitati ovdje.