Filmski centar Crne Gore je na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavio rezultate dvogodišnje saradnje sa Britanskim savjetom u Crnoj Gori. Filmski centar je sa britanskim organizacijama „Counterculture“ i „Screen Northern Ireland“ radio na kreiranju strategije za razvoj filmske industrije u Crnoj Gori.

Obraćajući se prisutnim novinarima, direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović istakla je da je rezultat dvogodišnje saradnje sa predstavnikom Screen Northern Ireland Endru Ridom i vodećim stručnjakom za razvoj kreativnih industrija u Velikoj Britaniji Džonom Njubiginom set preporuka za unapređenje crnogorske kinematografije.

 

 

“Zajednički smo zaključili da je privlačenje inostranih produkcija, kako filmskih tako i televizijskih, od suštinskog značaja za razvoj filmske industrije našoj zemlji. Iako predivni pejzaži Crne Gore privlače produkcije, infrastruktura i podrška su ključne za privlačenje većih projekata. Zaključak je i da je stavljanje fokusa na domaću produkciju je od velike važnosti. Džonova preporuka je da pored kontinuiranog rada koji Filmski centar obavlja kroz godisnje pozive za sufinansiranje proizvodnje filmova i dalje radi na razvoju strategije domaće filmske produkcije koja ima za cilj da obuhvati cijeli lanac proizvodnje, a da posebno treba obratiti pažnju na razvoj scenarija, jer domaće priče koje imaju univerzalnu privlačnost mogu biti izuzetno uspješne i korisne za promociju kulture Crne Gore širom svijeta.”, kazala je Božović.

Ona je istakla i da je zaključak da obrazovanje i sticanje novih vještina igraju ključnu ulogu u razvoju filmske industrije, dodajući da su se bavili i temom filmskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama i zajednički došli do zaključka da je rad na razvoju filmske pismenosti u našem osnovnom i srednjem obrazovanju od suštinskog značaja za razvoj novih talenata u crnogorskoj kinematografiji.

“Posljednja, ali ne manje bitna preporuka gospodina Njubigina, jeste rad na razvoju kreativnih industrija, sa posebnim osvrtom na saradnju sa rastućim sektorom informacionih tehnologija. Direktna saradnja Filmskog centra i dobro uspostavljenog IT sektora kroz različite projekte, između ostalog i takmičenja za kreiranje sadržaja od strane filmskih praktičara i tehnoloških preduzeća, bi moglo poslužiti da skrene pažnju Vladi, mladim ljudima i društvu uopšte na potencijalnu vrijednost usklađivanja kreativnih i tehničkih mogućnosti digitalnog svijeta”, istakla je Božović.

 

 

Nj. E. Don Meken, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, istakla je da kreativne industrije daju ogroman doprinos ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva. U 2021. godini taj doprinos je, prema njenim riječima, iznosio 109 milijardi funti, što predstavlja 5,6 odsto ukupnog BDP-a te zemlje.

„U ovom impresivnom ekonomskom doprinosu ključnu ulogu je igrala upravo filmska industrija. Osim ekonomskog doprinosa, filmska industrija Velike Britanije ima zaista važnu ulogu u kreiranju imidža naše zemlje. S toga zaista zdušno podržavam sve napore Filmskog centra da se Crna Gora promoviše kao filmska destinacija“, kazala je Meken.

„Vaše živopisno društvo, pejzaži i prirodni potencijali će ne samo promovisati i pokazati ljepote Crne Gore, već će i globalnoj publici omogućiti da razumije šta je Crna Gora, za šta se zalaže i kakva je ovo zemlja. Međutim, da bi se ostvarili ovi kulturni i ekonomski ciljevi, industrija se mora oslanjati na resurse koji su raspoloživi u zemlji“, ocijenila je Meken.

„Ono što danas naročito želim da istaknem jeste zahvalnica Filmskom centru Crne Gore na pouzdanosti koju su pokazali kao partner tokom naše saradnje. Upravo su vaši napori razlog zbog koje je naša saradnja ovako uspješna, ali ste zaslužni i za produbljivanje veza između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva“, naglasila je Meken.

 

 

Prisutnim novinarima se obratila i Kler Sirs, direktorica Britanskog savjeta za Zapadni Balkan, koja je istakla da su ovi projekti samo jedan od načina na koje je Britanski savjet podržavao Filmski centar Crne Gore, a da će se ta podrška nastaviti i u narednom periodu.