Direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović i savjetnik za međunarodnu promociju i saradnju Marko Eraković učestvovaće na „TRT 12 Punto“ programu u Istanbulu, najvećoj turskoj platformi za razvoj scenarija i koprodukciju, u organizaciji Turske nacionalne radio-televizije (TRT).

Direktorica Božović će 21. jula učestvovati na panelu „Koprodukcije u regionu“, zajedno sa predstavnicima filmskih centara Hrvatske, Srbije i Slovenije, na kome će biti riječi o mogućnostima za koprodukcije sa zemljama regiona Zapadanog Balkana, dok će Marko Eraković 19. jula za turske producente održati prezentaciju „Film in Montenegro“ o pogodnostima snimanja u Crnoj Gori.

„12 Punto“ se organizuje od 2019. godine sa ciljem da podrži turske projekte u fazi razvoja scenarija, kao i da turskim producentima olakša povezivanje sa producentima iz cijelog svijeta. Ove godine će u programu umrežavanja, na poziv organizatora, učestvovati i crnogorski producent Veliša Popović.

Podsjećamo da je Filmski centar nedavno ugostio predstavnike Turske nacionalne radio-televizije, direktora sektora za filmsku produkciju TRT Sinema Faruka Guvena i koordinatorku programa „12 Punto“ Esru Demirkiran u Crnoj Gori. Tom prilikom organizovan je panel na kome su crnogorski producenti imali priliku da se upoznaju sa kriterijumima za apliciranje na programu „12 Punto“,  kao i o mogućnostima za koprodukcije sa Turskom.