Direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović i savjetnik za međunarodnu promociju i saradnju Marko Eraković boravili su u Istanbulu od 19. do 22. jula kao gosti „TRT 12 Punto“ programa, najveće platforme za razvoj scenarija i koprodukcije u Turskoj, u organizaciji Turske nacionalne radio-televizije (TRT).

 

Predstavnici Filmskog centra su, zajedno sa crnogorskim producentom Velišom Popovićem, učestvovali na sastancima sa turskim rediteljima i producentima, finalistima programa „TRT 12 Punto“, na kojima su se upoznali sa selektovanim projektima i razmatrali mogućnosti za saradnju na njihovom daljem razvoju.

 

Veliša Popović na sastanku sa turskim producentima

 

Direktorica Filmskog centra Božović je na panelu „Koprodukcije sa regionom Zapadnog Balkana“, na kojem je učestvovala sa predstavnicima filmskih centara Hrvatske, Srbije i Slovenije, istakla da je Crna Gora veoma zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Turskom na razvoju koprodukcija kroz programe umrežavanja sa crnogorskim producentima. Prisutnim producentima i rediteljima je takođe predstavila mogućnosti za koprodukcionu saradnju sa Crnom Gorom.

 

Aleksandra Božović na panelu

 

Marko Eraković je turskim producentima i drugim gostima programa „TRT 12 Punto“ održao prezentaciju „Film in Montenegro“, kojom je prisutnima predstavio rad Filmskog centra na promociji Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije za inostrana snimanja, kroz pregled najvažnijih međunarodnih produkcija koji su snimane u Crnoj Gori, kao i kroz program podsticajnih mjera za inostrane producente koji Centar sprovodi od 2019. godine.

 

Marko Eraković

 

Na svečanoj dodjeli nagrada generalni direktor Turske nacionalne radio-televizije, Mehmet Zahid Sobaci, istako je da su ove godine bili domaćini vrlo važnim gostima sa Balkana i dodao: “Čelnici filmskih centara Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije bili su ovdje kako bi se upoznali sa našim selektovanim projektima i približili mogućnosti sufinansiranja u svojim zemljama. Veliko im hvala. Vjerujem da ćemo u narednim godinama vidjeti više tursko-balkanskih koprodukcija.”

 

 

Međunarodni žiri u sastavu Danis Tanović (reditelj), Mirsad Purivatra (osnivač Sarajevo Film Festivala), Denis Ruh (direktor Evropskog filmskog marketa), Fatma Hasan Alremaihi (direktorica Doha Film Instituta) i Eva Puščinska (producentkinja) dodijelio je sljedeće nagrade: TRT Nagradu za međunarodne koprodukcije dobili su projekti „Zelena granica“ Agnjiške Holand i  „U sjeni rogova“ Ognjena Glavonića; Nagradu CineLink Sarajevo Film Festivala dobili su projekti „Bjesnilo“ Abdurahmana Onera i „Ptica iz snova“ Murata Peja, dok su TRT Nagradu za koprodukciju dobili projekti „Prava žena“ Ejlem Kaftan, „Lo-Fi“ Alikana Durbasa i „Lifelike“ Alija Vatansevera.

 

Predstavnici FCCG sa producentom Velišom Popovićem i koordinatorkom “12 Punto” programa Esrom Demirkiran