Premijera filmova polaznika radionice Atelje Varan biće organizovana u subotu, 3. septembra, u Novom Sadu – Kulturna stanica Svilara. Filmski centar Crne Gore podržao je realizaciju ove radionice dokumentarnog filma, koja se od 13. jula do 4. septembra održava u Novom Sadu.
Deset polaznika radionice, među kojima su i Tamara Pavićević i Ana Raičević iz Crne Gore, obučavale su se u oblasti produkcije dokumentarnog filma, nakon čega započinju i snimanje svojih projekta.
Ovu regionalnu radionicu obilježio je intenzivan višenedjeljni rad mentora iz Francuske i Srbije sa učesnicima, starosne dobi između 18 i 35 godina, koji su, uz mentorsku podršku, savladali osnove snimanja dokumentarnog filma i načinili prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik je imao priliku da snimi kratki dokumentarni film. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) je omogućila uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.
Pored predstavnica iz Crne Gore, učesnici su bili i: Ana Dragić (Srbija), Leona Jarikj (Sjeverna Makedonija), Mihajlo Ljubisavljević (Srbija), Mia Novaković (Srbija), Milena Petrović (Srbija), Ivan Praštalo (Srbija), Nenad Pržulj (Srbija) i Andrej Zoraja (Bosna i Hercegovina).
Projekat je, pored Filmskog centra Crne Gore, podržan od strane: Doma omladine Beograda, Francuskog instituta u Srbiji, Grada Novog Sada, Vlade Vojvodine, Centra za razvoj i promociju kinematografije Republike Srpske, Filmske agencije Sjeverne Makedonije i Akademije umetnosti Univerziteta Novi Sad.
Podsjećamo da je Filmski centar i prethodne godine podržao učešće dva učesnika iz Crne Gore – Hane Rastoder i Ilije Zekovića, koji su uspješno prošli radionicu Atelje Varan, održanu 2021. godine u Domu omladine u Beogradu.
Detaljnije možete pročitati ovdje.