U okviru dvodnevnog promotivnog događaja „Snimaj u Srpskoj!“ u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske upriličen je svečani koktel i održane dvije panel diskusije: ,,Izazovi i potencijali’’ i ,,Incentives u regionu – dobra praksa”. Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, bila je jedan od govornika na panelima.

Svečanom koktelu na kojem je predstavljena Brošura o filmskim lokacijama u Republici Srpskoj „Osjeti, doživi, zabilježi“, kao i aktivnosti AVCRS, te Uredba o podsticajnim mjerama za snimanje, prisustvovali su predstavnici republičkih i lokalnih vlasti RS, te direktori regionalnih filmskih centara, kao i domaći i regionalni filmski profesionalci.

V.d. direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Anja Ilić, upoznala je učesnike sa aktivnostima Centra i odredbama Uredbe o podsticaju, kao i brošurom o filmskim lokacijama, koja je urađena u digitalnoj i štampanoj verziji. Istakla je da ima veoma dobru saradnju sa svim filmskim centrima u regionu koji su pomogli u uspostavljanju AVCRS.

„Njihovo prisustvo je ogroman vjetar u leđa i veoma je značajno da imamo oslonac te vrste“, rekla je Ilićeva i naglasila da je diskusija pokazala da je važno što je Uredba o podsticaju donesena, što postoji institucija Audio-vizuelni centar koja ima kontinuirano finansiranje i radi već dvije i po godine, a da su izazovi ograničeni produkcioni kapaciteti, tehnički i kreativni resursi, koji će biti rješavani u kontinuitetu.

 

 

„Filmski centar Crne Gore kontinuirano radi na unapređivanju sistema podsticajnih mjera i promocije filmskih lokacija na teritoriji Crne Gore. Sam program je uveden nekoliko godina unazad, a njegov se razvoj podudario i sa posebno izazovnim periodom pandemije korona virusa, pa je time bilo i poteškoćaz na putu razvoja i promocije samog programa. Ipak, danas imamo stabilan sistem podsticajnih mjera za inostrane producente i sa zadovoljstvom ga predstavljamo na industrijskim događajima, u nadi da ćemo privući što više velikih produkcija koje Crnu Goru prepoznaju kao pravu lokaciju za snimanje audio-vizuelnih djela”, kazala je direktorica FCCG, Aleksandra Božović. Ona je prisutne na panelu AVSRS-a detaljno upoznala sa programom Film in Montenegro i Cash rebate sistemom u Crnoj Gori.

Pored direktorice Filmskog centra Crne Gore, Aleksandre Božović, na panelu pod nazivom ,,Incentives u regionu – dobra praksa’, govorili su i: direktorka Slovenačkog filmskog centra, Nataša Bučar, direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra, Kris Maričić, predsjednika UO Fondacije za kinematografiju Kantona Sarajevo, Antonio Beus, producentkinja Sandra Đuričković, producent i scenarista Bostjan Virc, a ukazali su na evidentan rast filmske produkcije u njihovim zemljama zahvaljujući mjesama podsticaja inostranih produkcija.