U ponedeljak, 27. marta počinje program pod nazivom “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog” koji zajednički organizuju Albanski nacionalni centar za kinematografiju i Filmski centar Crne Gore.

Ovaj bilateralni program saradnje dvije zemlje realizuje se u više gradova Albanije i Crne Gore – Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru, Podgorici, Gusinju, Ulcinju i Tuzima, a počinje konferencijom koja će biti održana 27. marta u hotelu Tirana International. Program “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog” dio je aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između Filmskog centra Crne Gore i Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju, koji su nedavno u Kotoru potpisali direktori centara Aleksandra Božović i Eduart Makri. Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dvije zemlje.

Zajednička saradnja partnera će se realizovati kroz brojne programske segmente poput: prikazivanja crnogorskih filmova u Albaniji i albanskih filmova u Crnoj Gori, organizaciju edukativnih programa, radionica i masterklas predavanja, dodatno umrežavanje filmskih radnika Crne Gore i Albanije.

 

 

Program “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog”, pored konferencije koja će okupiti filmske profesionalce iz Albanije i Crne Gore, predstavnike filmskih centara, predstavnike institucija kulture i ambasada dvije zemlje, čine i projekcije savremenih crnogorskih i albanskih filmova u Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru, Podgorici, Gusinju, Ulcinju i Tuzima.

U Đirokastri i Valoni, filmovi će biti prikazani u bioskopima koji su nedavno osavremenjeni i tehnički i infrastrukturno unaprijeđeni uz podršku Interreg IPA projekta CIRCE, koji je realizovan u partnerstvu sa Italijom i Crnom Gorom.

Prva serija projekcija filmova biće realizovana u albanskim gradovima od 27. do 30. marta, dok će krajem maja i početkom jula crnogorska publika biti u prilici da pogleda novija ostavrenja albanske kinematografije.

  • 27. marta će u Tirani (Nacionalni istorijski muzej) biti prikazani filmovi „Orlovsko gnijezdo“ reditelja Milije Šćepanovića, sa početkom u 13.10h, kao i film „Poslije zime“ reditelja Ivana Bakrača, sa početkom u 17h.
  • 28. marta će u Đirokastri (City Cinema – Kulturni centar „Musine Kokalari“) biti prikazani filmovi „Mar“ u režiji Milorada Milatovića i „Poslije zimeIvana Bakrača, sa početkom u 17h.
  • 29. marta projekcije se nastavljaju u Valoni, gdje će u sali „Kinema Vlora“ (Culture Palast „Laberia“) biti prikazani filmovi „Ime mi je Ana“ reditelja Bojana Stijovića i „Igla ispod praga“ reditelja Ivana Marinovića, sa početkom u 17h.
  • 30. marta, u Skadru će biti prikazani filmovi „Duga“ reditelja Aleksandra Vujovića i „Igla ispod praga“ reditelja Ivana Marinovića, takođe sa početkom u 17h.

O nastavku programa i projekcijama u Crnoj Gori, zakazanim za kraj maja i početak juna ove godine, publika će biti blagovremeno obavještena.