Dugometražni igrani film “Braća“, crnogorskog reditelja Bojana Stijovića, podržan je na konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija Filmskog centra Srbije sa oko 52.000 eura.

Projekat “Braća” nastao je prema scenariju Stefana Boškovića, u produkciji kompanije Cut-Up iz Podgorice i srpskog koproducenta Pelicula Production. Producent filma je Veliša Popović (Cut up).

Stijovićev film jedan je od šest podržanih na konkursu FCS, a komisija je odlučivala između 50 prijavljenjih projekata.

“Ovo je priča o odnosu braće, koji su se davno odvojili jedan od drugog, kako bi se ponovo našli u najgorim okolnostima. Niko je ostvareni pisac, koji je otišao u inostranstvo u želji za uspehom. Sa druge strane je Mašan, ostavljeni brat, koji to nikada nije mogao da prežali i vremenom postaje samotnjak. Niko se vraća u Crnu Goru kako bi pomogao bratu, međutim, usled saobraćajne nesreće, ubija čoveka. U pokušaju da sakrije telo, Niko se obraća bratu Mašanu za pomoć. Za to vreme, u njihovom selu se sprema veliko slavlje, kako bi dočekali Mašana, velikog heroja sela. U žanrovski uokvirenom filmu, autori se bave preispitivanjem odnosa dva brata. Takođe se bave i socijalnim aspektom priče o povratku i prate kako mala zajednica reaguje na uspeh u inostranstvu. Sve ove teme su vešto isprepletane i donose nam jedno višeslojno pripovedanje koje je Komisija rešila da podrži”, navodi se u obrazloženju komisije Filmskog centra Srbije.

Film “Braća” je prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova 2022.