Na 36. generalnoj skupštini SEE Cinema Network – Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope, koja je održana 8. novembra u Solunu, dodijeljena su finansijska sredstva za razvoj projekta dugometražnog igranog filma “Četiri sahrane i vjenčanje”, reditelja i scenariste Nikole Mijovića, crnogorske producentske kompanije Parangal Film.

“Četiri sahrane i vjenčanje”, kao projekat u fazi razvoja, dobio je podršku uz još 6 projekata sa teritorije Jugoistočne Evrope. Za projekte sa najviše glasova dodijeljenih od strane predstavnika zemalja članica See Cinema mreže, opredijeljen je iznos od po 9.000 eura. Projekat je predstavila Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore.

Film “Četiri sahrane i vjenčanje” prethodno je podržan od strane Filmskog Centra Crne Gore na konkursima za sufinansiranje razvoja scenarija i razvoja projekta. Producent filma je Maja Kecojević (Parangal film).

 

TIFF – Agora Awards

 

Nagrađeni projekti za 2023. godinu predstavljeni su publici i akreditovanim učesnicima industrijskog segmenta 64. izdanja Thessaloniki International Film Festivala – AGORA Awards.

 

 

Podsjetimo da je dugometražni igrani film “Četiri sahrane i vjenčanje“, po scenariju i režiji Nikole Mijovića, bio dobitnik i jedne od nagrada u okviru programa Best Pitch Competition, prošlogodišnjeg PriForuma, na Priština Film Festivalu, održanom od 20. do 25. septembra 2022. godine. Ono što slijedi je učešće Mijovićevog projekata u razvoju na koprodukcijskom marketu ovogodišnjeg izdanja filmskog festivala Tallinn Black Nights u okviru indistrijskog programa pod nazivom „Industry@Tallinn & Baltic Event“, koji se održava od 13. do 17. novembra, a predstavlja jedan od najvećih filmskih marketa na sjeveru Evrope.

Među 15 projekata iz cijelog svijeta, reditelj Nikola Mijović i producentkinja filma Maja Kecojević će imati priliku da svoj projekat predstave brojnim potencijalnim koproducentima, finansijerima, agentima prodaje i drugim donosiocima odluka koji će učestvovati u programu. Osim toga, oni će imati mogućnost da učestvuju i u obukama o temama kao što su marketing i distribucija u međunarodnom okruženju, mogućnosti digitalnih platormi i alternativne metode finansiranja.

 

 

Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, u Solunu je potpisala memorandum o saradnji sa Filmskim centrom Grčke. Memorandum je, ispred grčke strane, potpisala direktorica Centra, Athina Kartalou Aduku.

Cilj potpisivanja ovog akta je afirmacija audiovizuelne djelatnosti i kulture, te podsticanja filmskih koprodukcija između dvije zemlje.

“Potpisivanjem memoranduma o saradnji sa Grčkim filmskim centrom, Filmski centar Crne Gore izražava svoju nameru da unapredi saradnju između ove dve kinematografije i stvori povoljne uslove za buduće zajedničke projekte. Ova saradnja donosi niz prednosti i značajnih aspekata kroz kulturnu razmenu, regionalno umrezavanje i internacionalizaciju filmskog trzista. Mišljenja sam da ovakava vrsta saradnje može biti izuzetno korisna kako na institucialnom nivou saradnje dva filmska centra, tako i na razvoju crnogorske i grčke kinematografije”, izjavila je ovim povodom direktorica FCCG, Aleksandra Božović.

 

 

 

Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope SEE Cinema Network ima za cilj da razvije saradnju između filmskih profesionalaca zemalja članica. U tu svrhu, mreža podržava razvoj internacionalnih koprodukcija (igrani filmovi) i proizvodnju kratkometražnih filmova (koje dijelom finansira). Crna Gora je članica SEE Cinema Network-a od 2017. godine.