Dugometražni igrani film “Četiri sahrane i vjenčanje“, po scenariju i režiji Nikole Mijovića, dobitnik je jedne od nagrada u okviru programa Best Pitch Competition, ovogodišnjeg PriForuma, na Priština Film Festivalu, održanom od 20. do 25. septembra 2022. godine.

Nagrada u vrijednosti od 10.000 eura biće realizovana u formi u servisa za postprodukciju zvuka, a dodjeljuje je AUDIOHAUS iz Sjeverne Makedonije. Film “Četiri sahrane i vjenčanje” je prethodno podržan od strane Filmskog Centra Crne Gore na konkursima za sufinansiranje razvoja scenarija i razvoja projekta. Producent filma je Maja Kecojević (Parangal film).

U okviru istog programa učestvovao je i crnogorski projekat dugometražnog igranog filma “Plod” u režiji Maše Šarović, producentske kompanije Kino. Na pitchu su ispred producentskog tima projekta “Plod” učestvovale scenaristkinja Sara Đurović i Anja Kečalović.

„Plod“ obrađuje teme depresije, čedomorstva i transgeneracijskih razlika, kritički osmatra teme destruktivnog patrijarhalnog narativa u kojem stasavaju današnje generacije. Podržan je za razvoj projekta i za razvoj scenarija na konkursima Filmskog Centra Crne Gore. Projekat je do sada prošao međunarodnu radionicu First Films First, koprodukcijski market i pitch Sofia meetings i International Project Discovery Forum u Los Anđelesu.

 

 

U nastavku je sinopsis nagrađenog projekta “Četiri sahrane i vjenčanje“:
Otac i ćerka žive u zabačenom selu u Crnoj Gori. Veselin je učitelj, udovac i poznati lelekač. Njegovi dramatični nastupi na sahranama suprotstavljeni su snimcima pjevanja i plesa njegove 18-godišnje ćerke Svjetlane, koje ona objavljuje na društvenim mrežama. Na audiciji za talent show Svjetlana upoznaje Barbaru s kojom će provesti ljeto na selu, dok je Veselin u planini sa kozama. S jeseni, dvije mlade žene se udaljavaju, dok se Veselin suočava sa bolešću i sopstvenom smrtnošću koja dodatno zbližava oca i ćerku.