Crnogorska kinematografija i ove godine je imala svoje predstavnike na 14. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Beldocs 2021, održanom od 9. do 16. septembra u Beogradu.

Na festivalu je nagrađen projekat „Đina“ rediteljke Sare Stijović, po idejnom nacrtu i scenariju Nataše Nelević, producenta Branimira Žugića i kompanije LIVE production.

“Đina” je jedan od deset internacionalnih projekata koji su selektovani i predstavljeni u okviru programa Beldocs in Progress, a koji je osvojio nagradu Thessaloniki Documentary Film Festival Award. O nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili Vitaly Mansky, Yianna Sarri i Andrijana Stojković.

Projekat je ranije podržan od strane Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Srbije.

U prethodnom periodu, projekat „Đina“ predstavljen je na Apulia Film Forumu, a prvi je crnogorski i jedini evropski projekat izabran prošle godine za program La Fabrique Cinema de l’Institut Francais u okviru Filmskog festivala u Kanu.Takođe, “Đina” je ranije nagrađena priznanjem “Pitch Balkan 2019 – Best Documetary Pitch” na Balkan Film Marketu u Tirani. Ovo je bio jedan od deset izabranih projekata i na prošlogodišnjem MakeCoProDox Forumu u Skoplju, u okviru kog je i prezentovan predstavnicima regionalnih filmskih centara kao i filmskih fondova iz Švedske, Danske i Norveške od strane rediteljke Sare Stijović i producenta Branimira Žugića. Projekat je razvijan i u sklopu Circle: Women Doc Accelerator: Doc Leipzig.

 

Sa predstavljanja projekta “Đina”

 

U okviru selekcije Povetarac 14. izdanja Beldocsa prikazan je i crnogorski kratkometražni dokumentarni film  „Obrad“,reditelja Branislava Milatovića. Film je realizovan u produkciji kompanije Bitter Frames Production iz Podgorice, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore.

U okviru selekcije Naslovna strana, prikazana je i crnogorska manjinska koprodukcija “Pomirenje” u režiji Marije Zidar. I ovaj film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, a koprodukcija je Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

 

Beldocs Academy – Predavanje Danijele Radulović

 

Filmski centar Crne Gore i ove godine, jednom od učesnika programa Beldocs Industry, dodijelio je nagradu za najbolji projekat – Best Beldocs Academy Project Award.

Beldocs Academy nagrada Filmskog centra Crne Gore, u vrijednosti od 1.500 eura, dodijeljena je najboljem VR projektu pod nazivom „Nistru – The Irreversible Flow of Life“ autora Jurija Tokmaša iz Moldavije.

U okviru Beldocs Academy programa, polaznici su 12. septembra imali priliku da čuju predavanje „Budućnost filma i virtuelne produkcije“ producentkinje Danijele Radulović, savjetnice za filmsku produkciju u Filmskom centru Crne Gore.

Detaljnije o nagrađenima na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Beldocs 2021, možete čitati ovdje.