Crnogorski projekat „Đina“ rediteljke Sare Stijović, po idejnom nacrtu i scenariju Nataše Nelević, producenta Branimira Žugića i kompanije LIVE production selektovan je za program – La Fabrique Cinema de l’Institut Francais u okviru Filmskog festivala u Kanu. Dugometražni dokumentarni film „Đina“ prvi je crnogorski i jedini evropski projekat izabran ove godine za La Fabrique Cinema.

 

Projekat „Đina“ podržan je i od strane Filmskog centra Crne Gore na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih dokumentarnih filmova. Stručne konsultantkinje su tada istakle da je ovaj projekat posebno značajan za domaću i internacionalnu kinematografiju uzimajući u obzir, kako se navodi u obrazloženju, temeljno sprovedeno istraživanje i promišljanje jedne istorijske teme. „Film dokumentuje privatnu, a potom i političku biografiju Đorđine Đine Markuš. Kroz ozbiljnu razradu i promišljanje projekta, autorka dolazi do nijansiranog, asocijativnog i poetičnog rediteljskog pristupa“, navodi se u obrazloženju stručnih konsultantkinja.

 

La Fabrique Cinéma program je Francuskog Instituta koji ima za cilj da pronađe i promoviše reditelje i producente iz zemalja u razvoju, koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom filmu. Program omogućava da 10 timova, koje čine reditelj i producent, prisustvuju Kanskom filmskom festivalu, u formi modifikovanoj u skladu sa mjerama koje će biti preduzete usljed globalne situacije u vezi sa pandemijom virusa Covid-19, te da iskoriste prilagođeni program u okviru najvećeg festivala i filmskog marketa na svijetu. Program predviđa mentorski rad, radionice, sastanke sa predstavnicima najznačajnijih filmskih fondova, prezentacije projekta.

 

U cilju borbe sa globalnom zdravstvenom krizom, Francuski Institut sa partnerima (France Médias Monde, SACEM – Francusko udruženje muzičkih autora, kompozitora i izdavača, International Organisation of La Francophonie, Orange Studio) preduzeo je mjere podrške stvaraocima i profesionalcima u oblasti kulture i umjetnosti iz Francuske i ostalih zemalja svijeta. Time se, programom La Fabrique Cinema, pruža podrška i filmskim profesionalcima koji razvijaju svoje nove projekte.

 

Ovaj filmski projekat prošle godine je nagrađen priznanjem “Pitch Balkan 2019 – Best Documetary Pitch” na Balkan Film Marketu u Tirani. Takođe, „Đina“ je bio jedan od deset izabranih projekata na prošlogodišnjem MakeCoProDox Forumu u Skoplju, u okviru kog je i prezentovan predstavnicima regionalnih filmskih centara kao i filmskih fondova iz Švedske, Danske i Norveške od strane rediteljke Sare Stijović i producenta Branimira Žugića.

 

Pored crnogorskog projekta „Đina“, za La Fabrique Cinema selektovano je još devet projekata i to iz Mozambika, Senegala, Brazila, Dominikanske Republike, Kazahstana, Tajlanda, Vijetnama, Egipta i Irana.

 

Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći ovdje.