Crnogorski projekat TV serije pod nazivom „Estavela“, čiji su autori Matija Jovanović i Milo Vučinić, producenta Nemanje Popovića, osvojio je specijanu nagradu (Special Mention) na trećem izdanju online programa Series Rough Pitch – The Balkan Way.

Program posvećen igranim TV serijama u razvoju organizovali su Creative Europe MEDIA deskovi iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Mađarske i Srbije, a među partnerima na projektu su i Filmski centar Crne Gore i MEDIA Desk Crna Gora.

Crnogorski projekat „Estavela“ bio je u selekciji između osam najboljih, a radionicu VIDEO PITCHING PRIPREME vodile su iskusne međunarodne tutorke – scenaristkinja Valeria Richter i producentkinja i Helene Granqvist.

“Imali smo nevjerovatno putovanje tokom naših radionica. Ovaj tim dao nam je pitch koji je je bio jasan, pun iznenađenja, duhovit i i totalno energetski usklađen. „Estavela“ je pokazala da iako je crnogorska kinematografija veoma mlada, ima mnogo potencijala, prije svega mladih i talentovanih ljudi što su pokazala i ova tri autora”, navele su mentorke, u obrazloženju nagrade.

 

Učešće u Series Rough Pitch – The Balkan Way za projekat „Estavela“, kako je objasnio reditelj Matija Jovanović, bilo je izuzetno važno, jer su imali priliku da predstave seriju široj publici, kako lokalnoj tako i internacionalnoj.

“Ova platforma nam je omogućila da podijelimo našu priču i viziju s profesionalcima u industriji, kao i da se upoznamo sa nekim jako interesantnim idejama mladih kolega iz regiona, koje većinski nose neki novi i autentičan način razmišljanja. S obzirom na to da projekti poput „Estavele“ nisu česti u domaćoj kinematografiji, bilo je izazovno privući pažnju i resurse, tako da nam je učestvovanje na ovom događaju pomoglo da stvorimo veći interes za seriju. Prije svega, sami prolazak i radionice sa jako iskusnim i stručnim mentorkama nas je „ucijenio“ i veoma podstakao da ovu priču, koja se kuvala jako dugo, polako privodimo kraju, što smo i uspjeli, čini nam se”, objasnio je Jovanović.

Serija će imati deset epizoda i snimaće se najvećim dijelom na lokacijama u Nikšiću.

“Situacija je bila i olakšana i otežana zbog specifičnosti projekta. S jedne strane, interesovanje i podrška koju smo dobili na Series Rough Pitch pomogli su nam u pribavljanju potrebnih resursa i sredstava za snimanje pilot epizode. S druge strane, izazov je bio osigurati da se ovako nekonvencionalna i slojevita serija doživi i razumije na pravi način na lokalnom, ali i univerzalnom nivou. Što se tiče vremena kada će serija biti dostupna za gledanje, to naravno zavisi od razvoja projekta, ali nadamo se da ćemo je ponuditi publici u skorijoj budućnosti. Ako sve bude išlo po planu, nastavak serije će se snimati već u martu 2024. godine”, kazao je Jovanović.

 

Predstavljanjem crnogorskog tima izuzetno je zadovoljna i rukovoditeljka Creative Europe MEDIA Deska, Martina Petrović. Kako je objasnila, ove godine je posebno ponosna jer je pristigao 21 projekat iz sedam zemalja iz regiona, a među njima čak dva projekta iz Crne Gore.

“Mentorka Helene Granqvist i Valeria Richter, koje su ujedno i selektorke, odabrale su projekat „Estavela“ da zajedno s preostalih sedam učestvuje u ovogodišnjem izdanju ‘Series Rough Pitch – The Balkan Way’. Priča je sama po sebi intrigantna, temeljena na ličnim iskustvima autora i producenta, međutim u isto vrijeme i te kako relevantna za današnje vrijeme, te ispričana putem prizme zanimljivog krimić – žanra. Posebno želim da pohvalim crnogorski tim koji stoji iza projekta ‘Estavela’: producenta  Nemanju Popovića, scenaristu  Mila Vučinića, te scenaristu i reditelja  Matiju Jovanovića, koji su zajedno od početka do kraja online radionice pripreme bili aktivni, prisutni i marljivi, te im je radionica kao i završni online pitching ovog tipa bio taj neki vjetar u leđa tj.  podrška da ispričaju priču na svoj način, da steknu sigurnost u ovo što rade i da samo idu dalje naprijed s realizacijom ove TV serije”, objasnila je Petrović.

Ovom inicijativom, prema riječima Petrović, žele da očuvaju, razviju i promovišu evropsku kulturnu raznolikost, ali i povećaju konkurentnost i ekonomski potencijal AV sektora iz regije.

“U isto vrijeme, putem Series Rough Pitch – The Balkan Way, takođe poštujemo jedinstvenost svakog projekta i njegovog autora, stvarajući i razvijajući sigurne prostore za kulturno različite priče koje još treba ispričati. Svake godine u žiriju se nalazi predstavnici ključnih filmskih sajmova (marketa) poput Koprodukcijskog marketa u Berlinu, Series Mania iz Lillea u Francuskoj, ali i ključnih TV urednika poput ORF iz Austrija, TV4 iz Švedske ili nekih ključnih programa usavršavanja poput Torino Film Lab-a ili pak organizacije WIFT Švedska”, kazala je Petrović.

U isto vrijeme, The Balkan Way program događaj doseže do preko 10.000 gledalaca, što ukazuje na veliku zainteresovanost TV projekata iz regije.

“Takođe, iz godine u godinu razvijamo taj pozitivan trend o pričama iz regije u isto vrijeme razbijajući nametnute nam stereotipe, bilo da se radilo o temama ili neadekvatnoj ponudi iz regije. Iz tog razloga, trebaju nam jednake prilike, kao i one koje se nude projektima na nivou čitave Evrope, kako bismo pokazali da i te kako imamo  šta za ponuditi – a u tome se upravo Balkan Pitch pokazao uspješnim”, naglasila je Petrović.

 

Tematika „Estavele“, kako je Matija Jovanović objasnio, inspirisana prirodnom pojavom rupe, koja može biti i izvor i ponor, apsolutno je bliska našem društvu.

“Kod nas uveliko još uvijek postoji prisustvo kolektivne traume, kolektivne krivice i tišine pravde koje duboko utiču na našu letargičnu sklonost ka konfuziji unutar zapostavljenih i ugnjetavanih zajednica. Naša priča se bavi upravo tim temama i postavlja pitanja o tome kako se takvi tereti krivice reflektuju na mala mjesta koja su već dugo pogođena korupcijom i moralnim propadanjem. Naša serija ne samo da otkriva probleme korupcije i lažnog morala u malim sredinama, već istražuje i duboke odnose prijateljstva i neprijateljstva, između prošlosti i budućnosti, između starih heroja i novih generacija koje traže nove vrijednosti”, kazao je on.

 

Glavne uloge u seriji tumačiće Milo Vučinić, Pavle Prelević, Stefan Vuković

 

Uz  koleginice i kolege iz drugih MEDIA deskova (Bugarska, Crna Gora, Grčka, Mađarska, Sjeverna Makedonija i Srbija), kako je izjavila Martina Petrović, na projektu The Balkan Way  je ključna uloga filmskih centara iz regiona, među kojima posebno mjesto zauzima svakako Filmski centar Crne Gore.

“Važnost ovog projekta je prepoznata od strane Centra i to od prvog izdanja Balkan Pitcha i prirodno se, odnosno kontinuirano nastavlja dalje. Putem ove inicijative osvješćujemo i osnažujemo projekte iz regije, pomažući im da se putem online radionice pripreme, sudionici međusobno umrežavaju i povezuju što je dodana vrijednost, a kada govorimo o crnogorskim projektima da se zasluženo pozicioniraju u rangu s ostalim projektima iz regije i uz podršku Centra usmjere ka što bržoj njihovoj realizaciji”, ocijenila je Petrović.