Na generalnoj skupštini SEE Cinema Network – Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope, koja je održana u Solunu, dodijeljena su finansijska sredstva za razvoj projekta “Jugoslava”, reditelja i scenariste Ivana Bakrača, crnogorske producentske kompanije Quadrifolium Films.

Jugoslava”, kao projekat u fazi razvoja, dobio je podršku uz još 12 projekata sa teritorije Jugoistočne Evrope. Za projekte sa najviše glasova dodijeljenih od strane predstavnika zemalja članica See Cinema mreže, opredijeljen je iznos od po 9.000 eura.

 

 

Podsjetimo da je projekat “Jugoslava” nedavno nagrađen na filmskom marketu za razvoj projekata “Cinemed Meetings“, u okviru Cinemed festivala mediteranskog filma u Monpeljeu. Projekat je nagrađen rezidencijom za pisanje koju nudi Centar za kinematografsko pisanje Moulin d’Andé. “Jugoslava” se razvija u koprodukciji sa Arizona Films is Francuske i Biberche Productions iz Srbije.

Filmski centar Crne Gore podržao je ovaj projekat u kategoriji razvoja projekata. Projekat “Jugoslava” se ove godine našao i u CineLink programu filmskog festivala u Sarajevu. Tokom novembra bilježi i još jedno predstavljanje u Francuskoj – na marketu Arras Dyas u okviru Arras Film Festival-a.

Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope SEE Cinema Network ima za cilj da razvije saradnju između filmskih profesionalaca zemalja članica. U tu svrhu, mreža podržava razvoj internacionalnih koprodukcija (igrani filmovi) i proizvodnju kratkometražnih filmova (koje dijelom finansira). Crna Gora je članica SEE Cinema Network-a od 2017. godine.