Crnogorski projekat “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana, prema scenariju Ane Vujadinović, a čiji je producent Marko Jaćimović, selektovan je za Crossroads Co-production Forum na industrijskoj sekciji AGORA, u okviru 60. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Solunu (Thessaloniki International Film Festival).

AGORA koja će se održati od 2. do 9. novembra, događaj je koji se realizuje uz podršku Creative Europe MEDIA programa, a filmskim radnicima nudi različite mogućnosti umrežavanja sa profesionalcima iz sektora. Aktivnosti marketa AGORA fokusiraju se na zemlje jugoistočne Europe i mediteranske regije, a glavni program sastoji se od pet potprograma:

The Agora Film Market with a Digital Video Library (2-9. novembar)
The Agora Talks (5. novembar)
The Crossroads Co-Production Forum (5-9. novembar)
The Agora Works in Progress (7. novembar)
The Thessaloniki Locarno Industry Academy (4-9. novembar)

Crnogorski projekat “Planeta 7693” našao se među 15 projekata, koji će od 5. do 9. novembra biti predstavljeni na Thessaloniki International Film Festivalu, upravo kroz Crossroads Co-Production Forum. Projekat je prethodno podržan i na konkursima Filmskog centra Crne Gore.

Za Crossroads Forum su odabrani projekti na osnovu kvaliteta scenarija, kreativnog tima i procjene izvodljivosti. 15 odabranih projekata dolaze iz sljedećih zemalja: Slovenije, Hrvatske, Grčke, Ukrajine, Francuske, Kipra, Njemačke, Egipta, Poljske, Albanije, Rumunije, Crne Gore, Srbije, Švajcarske i Gruzije.

Producenti i autori projekata upoznaće se sa brojnim filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta. Program je raznolik i pruža mogućnosti umrežavanja i uspostavljanja saradnje. Cilj Crossroads-a je podrška producentima dugometražnih filmskih projekata koji su povezani sa mediteranskim i balkanskim regijama u pronalaženju pravih partnera za finansiranje i realizaciju njihovih projekata.

Više je nagrada koje će na kraju biti dodijeljene u okviru ovog programskog segmenta AGORA, a svaka od njih usmjerena je na dalji razvoj projekata i podršku njihovoj realizaciji.