Crnogorski projekat TV serije pod nazivom “Estavela“, autora Matije Jovanovića i Mila Vučinića, selektovan je za treće izdanje online programa posvećenog igranim TV serijama u razvoju – Series Rough Pitch – The Balkan Way, koji će se održati u oktobru ove godine.

Creative Europe MEDIA deskovi iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Mađarske i Srbije organizatori su programa, a među partnerima na Series Rough Pitch – The Balkan Way projektu su i Filmski centar Crne Gore i MEDIA Desk Crna Gora.

Ovaj pitching događaj je namijenjen projektima igranih TV serija u razvoju, a osam selektovanih projekata će biti predstavljeno online pred žirijem koji čine stručnjaci iz evropske AV industrije. Žiri će odlučiti o dobitniku nagrade u iznosu od 4000 eura koja će se dodijeliti jednom projektu za dalji razvoj, te će dodijeliti i neke dodatne nagrade.

Radionicu VIDEO PITCHING PRIPREME vodiće iskusne međunarodne tutorke: Valeria Richter (scenaristkinja) i Helene Granqvist (producentkinja). Događaj se organizuje u saradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Bugarskim filmskim centrom, Filmskim centrom Crne Gore i Filmskim centrom Srbije.

Crnogorski predstavnik na ovogodišnjem izdanju programa, projekat “Estavela”, režiraće Matija Jovanović, a producent je Nemanja Popović. Glavne uloge u seriji tumačiće: Milo Vučinić, Pavle Prelević, Stefan Vuković…

Planirano je da se pilot epizoda snima početkom novembra 2023. Kako navode iz tima, prethodnih par mjeseci uspješno se razvija strategija koprodukcije, a serija će imati deset epizoda i snimaće se najvećim dijelom na lokacijama grada Nikšića.

Sinopsis:
Nakon dvadeset godina tišine, misteriozno ubistvo novinara trigeruje potisnutu traumu jedne generacije – jednog srednjoškolskog odjeljenja, koje svoj polažaj u učmaloj, korumpiranoj zajednici predano održava alatima prihvatiljivim jednom pokvarenom sistemu, a u kojem, kao član tog bivšeg odjeljenja, novoubijeni novinar nije htio da pronađe svoje mjesto. To odjeljenje svoju proslavu mature pamti upravo po sličnom ubistvu novinara kojem su dva tadašnja pripita maturanta svjedočili, ali nikada nisu imali hrabrosti da se sa tim suoče i na vidjelo iznesu nepravdu, koju potiskuju i koja ih kasnije definiše kao ljude. To su sada Mirko (38), iskusni, lokalcima dobro poznati inspektor i Tarantino (38), lokalni kriminalac. Njih dvojica, kao predstavnici dvije „sukobljenje“ strane trulog sistema, su zapravo međuzavisni u svom korumpiranom djelanju. Kao ispomoć u istrazi, dolazi mladi, ne toliko iskusni, ali veoma talentovani i obrazovani inspektor Slavko (26), koji svojim neiskvarenim moralnim načelima remeti lagodno funkcionisanje, u korupciji, ušuškane generacije.Ovaj projekat istražuje dublje društvene izazove koji nas okružuju, kao što su kolektivna trauma, kolektivna krivica i tišina pravde. “Estavela”, inspirisana prirodnom pojavom rupe koja može biti i izvor i ponor, simbolizuje šansu za promjenom, za osveženje, i za transformaciju karaktera kako pojedinca tako i društva u cjelini