Crnogorski projekat “Vidra” (eng. “The Otter”, radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, selektovan je za ovogodišnje izdanje „Ateljea“ („L’Atelier”) u okviru Kanskog filmskog festivala. Film je produkcija Artikulacija Filma iz Podgorice, a producent filma je Ivan Đurović.

 

Projekat “Vidra” prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekta.

 

Kanski “Atelje”, platforma koja je 2005. godine pokrenuta od strane Cinefondation programa, svake godine u Kanu okupi 15 reditelja iz cijelog svijeta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim za međunarodno tržište. „Atelje“ je osmišljen sa ciljem da stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo i da se ohrabri nove generacije filmskih autora.

 

Reditelji i producenti su izabrani za ovogodišnji „Atelje“ prema kvalitetu projekata i uspješnosti njihovih prethodnih filmova, a na ovom programu imaće mogućnost da se povežu sa međunarodnim fondovima i finansijerima filmskih projekata. Pored samog pristustva na Kanskom filmskom festivalu, za selektovane učesnike biće organizovani sastanci sa producentima, distributerima i agentima prodaje, a sve u okviru L’Atelier paviljona, smještenog u Village International –Pantiero.

 

„Atelje“ će objaviti Brošuru projekata (Livre des Projets) kojom će filmskim profesionalcima i medijima na svjetskom nivou biti predstavljeni selektovani filmovi, reditelji i njihovi producenti.

 

Podsjetimo da je projekat „Vidra“ prošle godine na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, nagrađen “Cannes Producers Network” priznanjem za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta. Takođe, „Vidra“ je osvojila i glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award, među petnaest projekata selektovanih iz regiona Jugoistočne Evrope za CineLink koprodukcijski market 2020.