Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Beldocs 2020, oblježiće i učešće mladih crnogorskih autora.

Dugometražni dokumentarni film “Blizanci satkani od sna“, crnogorskog reditelja Seada Šabotića i srpske rediteljke Lee Vahrušev, početkom septembra će premijerno biti prikazan u Beogradu, u okviru srpske takmičarske selekcije Beldocs-a.

Film prati grupu osuđenih lica koji izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmjerenim na svoje supruge i djecu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

Projekti “21 km” rediteljke i producentkinje Bojane Radulović i reditelja Nikole Ljuce i „’gram Royalty“, rediteljke Katarine Bulajić, dio su programa Beldocs Academy u okviru ovogodišnjeg Beldocs-a. Program Beldocs Academy ove godine je posvećen novim medijima i VR/AR tehnologijama.

21 km” je projekat augmentovane realnosti (AR). Nakon uspješne selekcije ovog autorskog djela Bojane Radulović i Nikole Ljuce na jednom od najvećih američkih festivala SXSW u Ostinu (Teksas), koji je odložen usljed pandemije virusa Covid-19 za 2021. godinu, projekat će biti predstavljen na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs. Iza projekta stoji crnogorska producentska kompanija CODE BLUE Production.

Projekat je podržan od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori, American Film Showcase-a i Univerziteta Južna Kalifornija.

 

"21 km"

“21 km”

 

Još jedan crnogorski projekat našao se među selektovanim učesicima Beldocs Academy programa i to “’gram Royalty” rediteljke Katarine Bulajić i producentkinje Marije Vlahović, a u produkciji kompanije ABA Film iz Podgorice. Projekat se bavi fenomenom “internet slave”. U prethodnom periodu, “’gram Royalty” je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

"'gram Royalty"

“‘gram Royalty”

 

Beldocs Academy je trodnevni program koji će voditi međunarodni stručnjaci, a koji se realizuje u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti (Univerzitet u Beogradu). Program je fokusiran na virtuelnu stvarnost i 360° video produkciju i distribuciju sadržaja. Kroz trodnevna predavanja, master klasove i sesije, učesnici će raditi na razvoju svojih aktuelnih projekata. Radionice i predavanja učesnicima će pružiti osnovne teorijske i praktične tehnike kako bi snimili imerzivni video i predstavili publici njegov potencijal za distribuciju.

Na kraju radioničarskog dijela programa, biće organizovan pitching projekata i to pred međunarodno priznatim koproducentima, distributerima, agentima prodaje i emiterima, kako bi se autorima pružila mogućnost povratnih informacija i eventualna saradnja u daljem razvoju.

Trinaesto izdanje Beldocs-a, koje je odloženo zbog pandemije virusa Covid-19, biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu i to u onlajn formi. U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Creative Europe MEDIA, biće prikazano više od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Festival su takođe podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Ambasada Holandije, fondacija Heinrich Boell Stiftung, Norveška ambasada, Italijanski kulturni centar, Austrijski kulturni forum, Gete Institut, Ambasada Švajcarske, Francuski institut, AC/E (Accion Cultural Espanola), Ambasada Izraela, Ambasada Slovenije, Norveški filmski institut, Slovenački filmski centar i Filmski centar Crne Gore.