Dva crnogorska projekta podržana su na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija – dugometražni igrani film “Djeca” reditelja Nikole Vukčevića u produkciji kompanije Galileo Production i srpskog koproducenta Cinnamon Films, kao i dugometražni dokumentarni film “Đina” rediteljke Sare Stijović u produkciji kompanije LIVE production i srpskog koproducenta Rezon.

Komisija je radila u sastavu: Iva Plemić Divjak (predsjednica), Feti Dautović, Sabolč Tolnai, Goran Radovanović i Srđan Koljević.

Komisije je o projektu “Djeca” u obrazloženju navela sljedeće: „Osvedočena scenarističko-rediteljska ekipa, međunarodna glumačka ekipa i regionalna distributerska garancija u ranoj fazi produkcije, predstavljaju odličnu bazu da ovaj projekat nastavi da ispunjava svoj zamašan koprodukcioni potencijal, finansiranje nastavi u ostalim, planiranim zemljama regiona, kao i na panevropskim fondovima. Ovaj projekat, komisija je izabrala jednoglasno, bez ikakve sumnje u njegov budući veliki uspeh.“ Film “Djeca” Nikole Vukčevića podržan je iznosom od oko 60.000 eura.

 

"Đina*

“Đina”

 

Komisija je za dokumentarni film “Đina” rediteljke Sare Stijović istakla: „Projekat koji pokazuje da je, do sada već mnogo puta tretiranu temu – Goli Otok, moguće obraditi iz novog ugla, a sve zahvaljujući originalnoj premisi i konceptu projekta.“ Za film “Đina” opredjeljen je iznos od oko 20.000 eura.

Ovi crnogorski filmovi su ranije podržani od strane Filmskog centra Crne Gore, za proizvodnju.

Na konkurs Filmskog centra Srbije, za ovu kategoriju su prijavljena ukupno 43 projekta, a odabrano je 8.

Detaljnije o podržanim projektima možete pročitati ovdje.

 

"Djeca"

“Djeca”