Dva crnogorska projekta podržana su na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija – dugometražni igrani film “Zaliv” reditelja Dragutina Draška Đurovića u produkciji kompanije Montenegro Max Film i srpskog koproducenta Oktobar Film, kao i dugometražni igrani film “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana u produkciji kompanije A Production i srpskog koproducenta Cinnerent.

Oba filma su ranije podržana od strane Filmskog centra Crne Gore.

Komisija je radila u sastavu: Iva Plemić Divjak, producentkinja, Goran Radovanović, filmski reditelj, Feti Dautović, producent i profesor filmske produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti, Sabolč Tolnai, filmski reditelj i Mirko Beoković, generalni sekretar AFUN-a.

Komisija je o projektu “Zaliv” u obrazloženju navela sljedeće: „Melodramska radnja, sa dramaturški dobro obrađenim likovima i dinamikom trilerskih zapleta, utemeljena je u realnom vremenskom i prostornom okviru. Uverljivo je oživljen eho velikih istorijskih događaja uoči i u toku početka Prvog svetskog rata. Iznenadno pojavljivanje Bokeljke Lize u uspavanu pastoralnu sredinu i zagonetni nestanak njenog muža Danijela, britanskog špijuna, pokreće sled događaja u koji su upleteni austrougarski poručnik Oto i kapetan i lokalni trgovac Ivo. Potraga za Danijelom razobličava dotadašnji prividno skladan suživot različitih vera, nacija, političkih opredeljenja i lukrativno motivisanih relacija i pokreće vrtlog intriga, sukoba i intimnih tajni. U dramatičnom raspletu ginu i Oto i Ivo, a Liza i Danijel odlaze u neizvestan sudbinski ishod.

Projekat Zaliv je tipičan primer potencijalnog blokbastera sa svim prednostima i nedostacima takvog kreativnog pristupa. Iako bez eksplicitnih pretenzija idejno angažovanog ostvarenja, svesno smeštanje radnje u minuli vremenski prostor, ipak, ne može da prikrije njeno metaforično odslikavanje sadašnjosti.

Osim toga, film popunjava, na ovim prostorima neopravdano dugo, upražnjenu nišu dopadljivih kinematografskih ostvarenja koja lako nalaze put do brojne publike. Pri tom, koncept zadržava neohodnu distancu od kiča i ne koketira sa niskim strastima, što je prečesto pravda interesovanjem gledalaca. Radnja se odvija u impresivno slikovitom ambijentu Boke kotorske, što pruža, ne najmanje bitnu, mogućnost i za afirmativnu prezentaciju izuzetno atraktivnih lokacija. Učešće dva međunarodno poznata glumačka imena, kao i značajno učešće kreativnih saradnika iz Srbije, uverilo je Komisiju da vredi podržati ovaj projekat izglednog uspeha kod publike.“

Film “Zaliv” Dragutina Đurovića podržan je iznosom od oko 40.000 eura.

Komisija je za dugometražni igrani film “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana istakla: „Projekat za dečiji film o proživljavanju porodičnih tragedija kroz vizuru dečaka koji realnost doživljava i tumači na maštovit način, nalazeći podršku u fantaziji, pop kulturi i – sebi samom. Ultimativna uteha roditeljima da se svo dobro i suštinski trud uliven u decu, i pored svih svakodnevnih stresova i problema, u njima u njima ipak akumulira i čuči spreman da se ispolji kada je važno. Na prošlom konkursu, ovaj scenario bio je bio veoma visoko ocenjen od strane Komisije. Nova producentska eksplikacija detaljno opisuje umetničke i produkcione pomake koji su se u međuvremenu desili – dodatno finansiranje i dalji razvoj scenarija u smislu dodatnog stilskog prilagođavanja u pravcu filma za decu. Komisija posebno pohvaljuje promišljenu i ubedljivu rediteljsku motivaciju i eksplikaciju, koje ne ostavljaju mesta za neizvesnost o tome zašto će i na koji način ovaj materijal biti snimljen i montiran. Dodatna vrednost ovog projekta je činjenica da najveći deo kreativnog tima dolazi iz Srbije. Dečji filmovi su na ovim prostorima retki i veoma nam je drago da smo na ovom konkursu u mogućnosti da podržimo dva izuzetno kvalitetna dečija filma iz regiona.“

Film “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana podržan je iznosom od oko 39.000 eura.

 

Na konkurs Filmskog centra Srbije, za ovu kategoriju je prijavljen ukupno 41 projekat, a odabrano je devet.

Detaljnije o podržanim projektima možete pročitati ovdje.