Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put se na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska) i Festival autorskog filma (Srbija).

Prvi zajednički regionalni filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region), a biće održan od 9. do 17. aprila 2021., na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, i prikazaće filmove koje su izabrali selektori ova četiri festivala. Biće to proljećno izdanje svakog od navedenih festivala.

“Danas, kad nam je povezivanje potrebno više nego ikad, sretni smo što smo se okupili zajedno na prvom regionalnom filmskom festivalu, u mreži festivala Jadranske regije. Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Posebno u ovim vremenima to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedne filmske zajednice. Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala”, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika Filmskog festivala Herceg Novi, Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala i Festivala autorskog filma.

Prvo izdanje regionalnog filmskog festivala predstaviće program sastavljen od filmova koje publika inače nema priliku da vidi. Program čine jugoslovenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji evropski i svjetski naslovi. Uz film, publika će imati priliku da pogleda i razgovore sa nekim od autora filmova u programu.

Proljećno izdanje festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja festivala, a u ovogodišnjem izdanju svakog od njih, biće predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova.

Kriza uzrokovana pandemijom virusa Covid-19 u filmskoj industriji zahtijeva nova promišljanja. Ovi značajni festivali zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dijele zajedničku misiju – platforma su za promociju i predstavljanje evropskog audio-vizuelnog sadržaja i talenata. Partnerstvo među festivalima podstaći će očuvanje publike i stvaranje nove, te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa.

 

Dobrodošli na Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljećno izdanje Sarajevo Film Festivala / Proljećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba!

 

O festivalima

Filmski festival Herceg Novi

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri decenije. Internacionalni program fokusira se na takmičarske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja (zvanična takmičarska selekcija), dokumentarnih i studentskih filmova. Vantakmičarski program Kino Evropa obuhvata recetna ostvarenja etabliranih evropskih autora. Glavni cilj Festivala je da promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autore/autorke i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

 

Sarajevo Film Festival

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva te tako održi kosmopolitski duh Grada, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival. Više od dvije decenije kasnije, Sarajevo Film Festival je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope  zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

 

Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tijekom novembra u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelj/ica iz cijelog svijeta. Nudeći tijekom gotovo dva desetljeća festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.

 

Festival autorskog filma Beograd (FAF)

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umjetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog kino reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg svijeta i čovjeka. Broj posjetilaca festivala raste iz godine u godinu, što ukazuje na značaj i neophodnost dešavanja ovakve manifestacije.Ovaj kultni festival umjetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobjednika svjetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji pored učestvovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.