Radionica na temu produkcije i režije dokumentarnog filma sa studentima završnih godina filmskih studija Fakulteta dramskih umjetnostiUniverziteta Crne Gore, održana je u četvrtak, 17. i petak 18. septembra, u Filmskom centru Crne Gore. Dvodnevnu radionicu je vodila rediteljka i producentkinja Biljana Tutorov.

Studenti FDU-a: Miljan Vučelić, Vuk Vukadinović, Sara Stijović, Katarina Kastratović, Andrija Mugoša i Zvonimir Grujić, na radionici su prošli kroz produkcione faze rada na filmu, sa posebnim fokusom na samu pripremu i istraživački rad koji je posebno važan za dokumentarni film. Kreativni rad na ovakvim projektima, Tutorov je ilustrovala kroz iskustvo na svojim filmovima koji su imali značajne internacionalne rezultate. Bilo je riječi o važnosti vizije plasiranja filma, puta njegove distribucije i značaja umrežavanja sa pravim partnerima. Drugog dana radionice, studenti su prošli kroz modele kreativnog rada autora dokumentarnog filma, a pored toga su imali prilike da pogledaju dijelove uspješnih filmskih projekata, koji su poslužili kao primjeri različitih stilova, pristupa, rada na gradnji glavnog lika, načinu korišćenja filmskog jezika i sl.

Pored toga što je studentima prenijela svoja iskustva kao rediteljka i producentkinja, Biljana Tutorov je i kao kreator CIRCLE Women Doc Accelerator programa, govorila o važnosti unapređenja profesionalnih vještina i internacionalne promocije rada upravo kroz ovakvu vrstu industrijskih programa.

Tutorov je diplomirala Arheologiju i Istoriju umjetnosti na Katoličkom Univerzitetu u Luvenu (Belgija). U Parizu je studirala antropološki film na Ecole Pratique des Hautes Etudes i glumu na Ecole Internationale de Thêatre Jacque Lecoq. Autorka je video instalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, video radova i performansa. Njen dokumentarni film Kada dođu svinje (2017) osvojio je niz nagrada i bio prikazivan na Sarajevo film festivalu, Hot Docs, Visions du Reel kao i brojnim drugim međunarodnim festivalima. Članica je udruženja DOKSrbija, Evropske dokumentaristicke mreže (EDN), Evropske ženske audivizuelne mreže (EWA) i Evropske Filmske Akademije (EFA). Osnivač je programa CIRCLE Women Doc Accelerator. Pored usavršavanja učesnika i rada na projekatima, cilj programa je osnaživanje solidarnosti među autorkama dokumentarnih filmova. Uz podršku Filmskog centra Crne Gore, ali i regionalnih MEDIA Deskova – Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, ovaj program već treću godinu pruža kontinuirane prilike da svi zainteresovani filmski profesionalci regiona učestvuju u otvorenim predavanjima i online susretima sa uspješnim evropskim filmskim profesionalcima.