U Podgorici je juče uspješno održana radionica o stop motion animiranom filmu, u organizaciji Filmskog centra Crne Gore i Zavoda ZVVIKS iz Slovenije.

Kolja Saksida, reditelj i producent, sa učesnicima radionice prolazio je kroz sve faze rada na jednom stop motion animiranom filmu.  Uz prateću vizuelnu dokumentaciju i glavnog junaka serije, lutka pod nazivom Koyaa, učesnici su bili u prilici da se bliže upoznaju sa procesom izrade lutaka, izradom scenografije i postavkom seta, snimanjem, postprodukcijom slike i zvuka, distribucijom.

Različite tehnike stop animacije su bile predstavljene i kroz seriju filmova koji su bili dio prezentacije DSAF-a (Društva slovenskog animiranog filma).

Ova radionica je samo jedna u nizu od aktivnosti koje će Filmski centar realizovati na polju razvoja sektora animacije u Crnoj Gori, te se u narednom periodu očekuje i sedmodnevna kreativna radionica, na kojoj će učesnici imati priliku da, uz mentorstvo profesionalaca iz ZVVIKS studija, rade na konkretnom projektu te realizuju svoj kratki animirani film.