Radionica o stop motion animiranom filmu i tehnikama animiranog filma, u organizaciji Filmskog centra Crne Gore i Zavoda ZVVIKS iz Slovenije, biće organizovana u srijedu, 10. aprila, u KIC-u „Budo Tomović“ sa početkom u 11 časova.

Kolja Saksida, reditelj i producent, predstaviće učesnicima tok stvaranja profesionalnog animiranog filma na primjeru serije kratkih animiranih filmova „Koyaa“. Prolazeći kroz sve faze produkcije animiranog filma, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa razvojem scenarija animiranih filmova, proizvodnjom lutaka, izradom scenografije, snimanjem u filmskom studiju, postprodukcijom slike i zvuka i na kraju, distribucijom animiranog filma.

Projekcijom kratkog animiranog filma „Koyaa“, dokumentarnog filma „Živio, Koyaa!“ i odabranih kratkih animiranih filmova nastalih na kreativnim radionicama Zavoda ZVVIKS, učesnici će se upoznati s različitim tehnikama stop animacije (plastelin animacija, kolaž animacija, pikselacija, animacija objekata i lutkarska animacija).

©️ ZVVIKS studio

Drugi dio radionice će obuhvatiti prezentaciju DSAF-a (Društva slovenskog animiranog filma) i projekciju slovenskih modernih animiranih filmova.

Kolja Saksida je magistrirao na Univerzitetu ECAL (University of Art and Design, Lausanne) u Švajcarskoj. Na filmskom području stvara kao reditelj, producent i pedagog. Jedan je od najistaknutijih autora animiranih filmova u Sloveniji. Njegovi animirani filmovi su gostovali na brojnim filmskim festivalima širom svijeta, a kao rezidentnog umjetnika ugostile su ga različite međunarodne kulturne organizacije. Docent je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Novoj Gorici i osnivač i direktor produkcijske kuće ZVVIKS.

Zavod ZVVIKS je produkcijska kuća osnovana 2001. godine. Svoje aktivnosti usmjerili su na razvoj i realizaciju autorskih animiranih filmova i serija. Veliki broj njihovih projekata nagrađivan je na priznatim međunarodnim festivalima. 2016. godine realizovali su kratki lutkarski animirani film „Oproštaj“, autora Leona Vidmara, koji je dobitnik mnogih nagrada na prestižnim međunarodnim festivalima (Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, Festival Animafest Zagreb, Festival Stop Motion Montréal…). Sigurno najpoznatija je njihova lutkarska animirana serija „Koyaa“, autora Kolje Sakside, koja nije samo obilježila ZVVIKS studio, nego i savremeni slovenski animirani film.