Crnogorska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film “Radnička klasa ide u pakao” reditelja Mladena Đorđevića, imaće svjetsku premijeru u zvaničnom programu festivala u Torontu. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

Na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu, svjetsku premijeru će imati dugoočekivani povratnički film Mladena Đorđevića, čija priča prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji, u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribjegavaju natprirodnom.

Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović, a značajne uloge su ostvarili i crnogorski glumci Momo Pićurić, Lidija Kordić i Jelena V. Đukić. Pored njih, ansambl čine Leon Lučev, Ivan Đorđević, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svjetskih festivala, rame uz rame sa festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu i festivalom Sandens, a posebno je interesantno da će se film naći u sekciji Midnight MadnessPonoćno ludilo. U pitanju je sekcija koja predstavlja “divlje” filmove koji, uz snažan autorski pečat reditelja, posjeduju i elemente žanra trilera ili horora. U prethodnim godinama, ova sekcija je predstavila filmove Gaspara Noea, film ‘’Vještica iz Blera’’, a prošlogodišnje izdanje otvorio je film ‘’Weird: The Al Yankovic Story’’ sa Denielom Redklifom. Film “Radnička klasa ide u pakao’’ je prvi film sa Balkana u ovoj sekciji, a predstavljajući film, Selektor Piter Kuplovski je rekao:

‘’Ove godine, program Ponoćno ludilo se vraća u veličanstvenu salu pozorišta Royal Alexandra, a predstaviće i dvije savremene satirične provokacije – filmove ‘’Naga’’ iz Saudijske Arabije i “Radnička klasa ide u pakao” iz Srbije – dvije zemlje koje debituju u ovoj sekciji(…)”

 

 

O svom filmu, Mladen Đorđević kaže: ‘’I moj četvrti dugometražni film se, kao prethodni, bavi ljudima i grupama koji su gurnuti na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih. Velika mi je čast što sam dio kultne selekcije Midnight Madness, veoma bitnog dijela festivala u Torontu. Za sada naše sastanke moramo da držimo noću, ali uskoro ćemo izaći na svjetlost dana.’’

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ (prethodno pod nazivom “Prvi Maj”) podržali su Filmski centar Crne Gore, Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Hrvatski audiovizuelni centar i pan-evropski fond Eurimaž.

 

 

 

Pored reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban, a na filmu je radio i pomoćnik režije iz Crne Gore Đorđe Vojvodić. Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Domaća publika će film moći da vidi u bioskopima u prvoj polovini sledeće godine.