Aktivnosti projekta CIRCE PLUS, koji kapitalizuje rezultate CIRCE “Zajedničke inicijative za promociju kinematografije širom Italije-Albanije-Crne Gore”, nastavljaju se u Kotoru od 27. februara do 01. marta 2023. godine. Svi događaji će se održati u Creative Hub Kotor, koji je otvoren u obnovljenoj nekadašnjoj zgradi Starog zatvora u Kotoru, u okviru projekta „3C – Prekogranična razmjena za razvoj kulturnih i kreativnih industrija“.

Pored crnogorskih stručnjaka i producenata iz oblasti kinematografije, ideja je da se okupe mladi producenti, predstavnici filmskih festivala, vizuelni umjetnici, distributeri, kreativne industrije, novi mediji iz dva italijanska regiona, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Događaj u Crnoj Gori činiće radionice i sastanci jedan na jedan, koji će učesnicima omogućiti uspostavljanje nove saradnje. Cilj je okupiti filmske umjetnike (producente, režisere, scenariste, itd.) iz regiona CIRCE PLUS i Zapadnog Balkana kako bi povećali svoje znanje o novim trendovima u filmskoj industriji, koristeći najbolje prakse ostvarene kroz projekat CIRCE. Događaj će biti prilika da se moderna filmska industrija poveže sa kulturnim naslijeđem i veličanstvenom prirodom Crne Gore. Takođe će povećati interakciju između privrednih subjekata, posebno novih MSP i poboljšati njihovu komunikaciju sa relevantnim institucijama.

Fokus tokom B2B sastanka će biti na širenju mreže filmskih glumaca i razvijanju bližih veza među onima iz različitih regiona. Nova MSP koja se bave filmskom industrijom dobiće priliku da se pridruže već postojećim mrežama i uključe u sve inicijative pokrenute iz CIRCE projekta.

CIRCE PLUS je nastao kapitalizacijom CIRCE-a, koji je među projektima Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora na vrhu rang liste postupka kapitalizacije, koji je pokrenut u februaru 2022.

Projekat je počeo u novembru 2022, a završava u aprilu 2023, i uključuje Apulia Film Commission Foundation kao nosioca projekta, Albanski nacionalni centar kinematografije, Filmski centar Crne Gore i region Molize kao partnere.