Počelo je treće izdanje Ponte Lopud, festivala koje će kroz pet festivalskih dana pružiti mogućnost talentima iz regiona za susret sa nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i Lopud po treći put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti. Među partnerima festivala je Filmski centar Crne Gore.

Među učesnicima ovogodišnjeg izdanja Ponta Lopud festivala su i crnogorski predstavnici – reditelj Ivan Salatić i glumac Lazar Dragojević, koji će proći kroz seriju predavanja i master klasova pod mentorstvom filmskih profesionalaca, koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju.

Konferenciji za medije na terasi hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prisustvovali su učesnici, ali i predavači i masteri Edward Norton, Ruben Östlund i direktorica fotografije Urszula Pontikos, koji će na Lopudu održati masterklasove za glumce, reditelje i snimatelje.

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je, do zadnjeg mjesta popunjena, projekcija filma Johna Currana “OSLIKANI VEO” u kojem glavnu ulogu ima Edward Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne. “Kada sam razmišljao o tome šta pokazati mladim ljudima koji pokušavaju snimiti filmove, osjećao sam kao da je ovo film iz kojeg bi mogli nešto naučiti“, izjavio je Norton. Istakao je i da je cijela ideja razmjene znanja i iskustava među filmadžijama posebna, te zahvalio organizatorima na pozivu na festival. Nakon projekcije, uslijedilo je druženje i tradicionalni vatromet.

Učešće filmskih profesionalaca i studenata iz regiona na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Ponta Lopud festivalom: Filmski centar Crne Gore, Filmski centar Srbije, Hrvatski audiovizualni centar, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenački filmski centar.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na stranici www.pontalopud.hr, te putem društvenih mreža festivala.