Dugometražni igrani film “Roda” reditelja Ise Qosje i producentske kompanije ABHO Film iz Podgorice, selektovan je za ovogodišnju First Cut Lab Balkans radionicu za dugometražne igrane filmove u fazi montaže.

 

First Cut Lab Balkans 2020 fokusira se na dugometražne igrane filmske projekte u fazi montaže, a koji potiču iz Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Selektovani timovi koje čine producent i reditelj prikazuju svoje najpotpunije „rough cut“ verzije filmskih projekata u zatvorenoj sesiji, nakon koje dobijaju komentare i sugestije od filmskih eksperata sa kojima rade. Tim eksperata čine tri eminentna međunarodna filmska profesionalca, kao i jedan profesionalni konsultant iz oblasti montaže.

 

Radionicu First Cut Lab vodi Matthieu Darras zajedno sa montažerom Benjaminom Mirguetom. Među mentorima koji rade sa timom okupljenim oko filmskog projekta “Roda” su: Didar Domehri, producent (Maneki Films – France), Lenka Tyrpakova, program menadžerka (Karlovy Vary IFF) i Feliks Pastusiak, producent (Film It – Poland).

 

 

Radnja filma “Roda” smještena je u današnjoj Crnoj Gori, na samoj granici sa Albanijom, u selu nastanjenom albanskim stanovništvom, koje je dobrim dijelom napušteno. Film prati migracije stanovništva sa tog područja koje su počele još šezdesetih godina prošlog vijeka, a koje se nastavljaju i danas. Posljedice ovih migracija su glavna tema filma. Ova crnohumorna drama prati živote tri generacije žena prepuštenih samim sebi, suočene sa pitanjima o životu i smrti. Ovo je i priča o “mekoj” trgovini ljudima, priča o transformaciji mladih koji odaze u Ameriku, o kultu žene koja se bori da spasi sjećanje na muža koji je počinio samoubistvo.

 

“Roda” nastaje u koprodukciji Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, a pored regionalnih centara, projekat je podržan i od strane fonda Eurimaž.

 

Photo by: Hana Agimi

Photo by: Hana Agimi

 

Producenti na filmu su: Snežana Nikčević, Ivan Đurović, Bajrush Kajtazi, Festim Bajgora, Vančo Mirakovski i Florenc Papas. Scenario je pisao Isa Qosja, direktor fotografije je Gokhan Tiryaki, dok je montažer Vančo Mirakovski. Kostimografiju potpisuje Andrea Samardžić, a scenografiju Dragana Baćović. Uloge tumače: Arta Dobroshi, Shkumbin Istrefi, Flonja Kodheli, Arben Barjaktaraj, Donat Qosja.

 

Partneri na realizaciji First Cut Lab Balkans 2020 su Filmski centar Crne Gore, Centar za kinematografiju Kosova, Albanski nacionalni centar za kinematografiju i Filmska agencija Sjeverne Makedonije. Glavni cilj programa je razvoj umjetničkog potencijala filmskih projekata selektovanih učesnika, a ujedno i podrška u dijelu prodaje, plasmana i vidjljivosti samih filmova.