Dugometražni igrani film “Roda” (“The Stork”) reditelja Ise Qosje i producentske kompanije ABHO Film iz Podgorice, selektovan je za program First Cut+ za dugometražne igrane filmove u proizvodnji. FirstCut+ biće održan u hibridnom formatu, tokom narednog When East Meets West industrijskog programa u Trstu, od 22. do 26. januara 2021. godine.

First Cut+ je novi program kreiran u cilju jačanja konkurentnosti i tržišne vrijednosti igranih filmova koji su ranije bili dio u First Cut Lab-a. First Cut+ sastoji se od promocije portfolija projekata – 16 igranih filmova godišnje, koji su u fazi postprodukcije, a uglavnom su iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta (najmanje 75% filmova) i sa fokusom na srednju i istočnu Evropu.

Osam selektovanih filmova biće promovisano tokom zimske sesije u Trstu, u okviru programa When East Meets West (januar 2021.), dok će ostalih osam biti predstavljeno tokom ljetnje sesije u Karlovim Varima, u okviru Karlovy Vary IFF’s Eastern Promises Industry Days-a (jul 2021.).

Učesnici će imati četiri dana konsultacija sa filmskim profesionalcima i stručnjacima u ovoj oblasti, a u vezi sa promocijom, marketingom, pravljenjem trejlera, festivalskim predstavljanjem, prodajom, distribucijom.

Film “Roda” reditelja Ise Qosje nastaje u koprodukciji Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, a pored regionalnih centara, projekat je podržan i od strane fonda Eurimaž.

Producenti na filmu su: Snežana Nikčević, Ivan Đurović, Bajrush Kajtazi, Festim Bajgora, Vančo Mirakovski i Florenc Papas. Scenario je pisao Isa Qosja, direktor fotografije je Gokhan Tiryaki, dok je montažer Vančo Mirakovski. Kostimografiju potpisuje Andrea Samardžić, a scenografiju Dragana Baćović. Uloge tumače: Arta Dobroshi, Shkumbin Istrefi, Flonja Kodheli, Arben Barjaktaraj, Donat Qosja.

Napominjemo i da će danas, 15. decembra u 15 sati biti održan FIRST CUT+ Webinar o online distribuciji, koji se realizuje u saradnji sa When East Meets West programom. Fokus će biti stavljen na ulogu online platformi za filmove iz centralne i istočne Evrope, sa pozitivnim primjerima iz prakse i uspješnim filmskim i industrijskim pričama.

Zainteresovani se mogu registrovati ovdje.