Dokumentarno ostvarenje „Šagargur“, autorke Nataše Nelević, nagrađeno je kao najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem, 14. izdanju SEE Film Festivala Pariz/Berlin/Vašington.

Članovi dva od ukupno tri žirija koji su vrednovali filmove prikazane na ovom festivalu (American Jury i European Young Jury Pariz-Berlin) film „Šagargur“ odabrali su kao najbolji u konkurenciji dokumentarnih filmova. South-East European Film Festival  je međunarodni filmski festival 15 zemalja jugoistočne Evrope. Na festivalu se prikazuje izbor igranih, kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Film „Šagargur“ dokumentuje stradanja žena u vrijeme najbolnije totalitarne epizode jugoslovenskog socijalizma – IB Rezolucije (1948). Sa Golog otoka, mitskog logora – ostrva na kojem su se tada našli „nelojalni“ Jugosloveni, film skreće pogled ka manjem, ženskom ostrvu Sv. Grgur ili Šagargur, kako glasi lokalni naziv ovog ostrva. Sjećanja logorašice Đine Markuš susreću se u filmu sa svjedočenjima njene nećake Marine Đurašković i pogledim koje nekoliko mladih crnogorskih autorki i umjetnica odašilju ka Sv. Grguru. Njihova sjecanja, refleksije i imaginacija udruženo traže odgovor na pitanje – kako je više od 600 Jugoslovenski tada ućutkano u logorima i zašto tu tušinu čujemo i danas.

Film „Šagargur“ podržali su Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Srbije. Producent filma je Branimir Žugić, a film je realizovala kompanija „Live production“. Koproducent filma je „Rezon Inkubator“ iz Novog Sada, snimatelji su: Branko Sujić, Nemanja Dabanovic i Dušan Vuleković. Za montažu i postprodukciju odgovoran je Dušan Vuleković, autorka muzike je Slobodanka Bobana Dabović-Đurić, dizajn zvuka je uradio Aleksandar Brajović, a plakat filma Tea Jagodić.

„Šagargur“ je premijeru imao krajem januara ove godine u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, zatim je prikazan na festivalima u Barseloni, Istanbulu, kao i na Martovskom festivalu u Beogradu i Linden festu na Cetinju, dok je na Porto Femme Festivalu u Portugalu dobio specijalno priznanje.