Sarajevo Film Festival publici u cijelom regionu predstavlja online program “Suočavanje s prošlošću”. U sklopu programa, biće prikazano devet dugometražnih filmova i jedan kratkometražni, a održaće se i razgovori s autorima filmova, te panel diskusije. Program je potpuno besplatan, a odvija se od 24. do 30. aprila.

 

Program “Suočavanje s prošlošću” pokrenut je 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti regiona, što je preduslov za prevazilaženje problema iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji su bespovratno obilježila naša društva.

 

Cijeli program će publici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije biti dostupan na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a publika u Sarajevu će filmove imati priliku da pogleda i u Kinu Meeting Point, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

 

Program, kako je već pomenuto, čini devet dugometražnih filmova i jedan kratkometražni. Među njima je i film „Quo Vadis, Aida?“ (2020.) Jasmile Žbanić, kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Broj kodova za film je ograničen. Na programu su i filmovi „Dnevnik Dijane Budisavljević“ (2019.), dokumentarno-igrani film Dane Budisavljević o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata, zatim „Srbenka“ (2018.) Nebojše Slijepčevića, dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec, a 25 godina poslije reditelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o tom slučaju. Proces rada na toj predstavi postaje kolektivna psihoterapija. Dalje, biće prikazan i filmovi „Teret“ (2018.) Ognjena Glavonića, koji govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da, u vrijeme bombardovanja Srbije, sa Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom; „Chris the Swiss“ (2018.) Anje Kofmel koji gledaoce vodi u jednu bolnu potragu za istinom, te dugometražni igrani film „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića, koji prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću. U programu su i „Obojena ptica“ (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula, „Saulov sin“ (2015.) Lászla Nemesa, film koji je za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta, između ostalog, osvojio i nagraduOscar za najbolji strani film, te „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. Jedini kratkometražni film u programu je „Jama“ Albana Ukaja (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

 

U sklopu programa će biti održani i paneli s novinarima, umjetnicima i profesorima iz regiona, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

 

Više o programu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici Sarajevo Film Festivala.