Sedmo izdanje Seanema Film Festivala održaće se od 13-16. septembra pod temom „Još uvijek sam tu…“, koja govori o tranziciji, kako na individualnom tako i na kolektivnom nivou, tretirajući je kao sociološko, kulturno i političko pitanje.

 

 

Svečano otvaranje se organizuje ispred Muzeja u Starom gradu u Ulcinju, gdje će biti upriličena projekcija dokumentarniog filma „Pomirenje“ Marije Zidar, nastalog u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova, a podržanog od strane Filmskog centra Crne Gore.

Pored filma „Pomirenje“, u programu festivala biće prikazani i filmovi: „Sestre“ Dine Dume koji je nagrađen specijalnim priznanjem u okviru programa „East of the West“ na međunarodnom filmskom festivalu Karlovi Vari, kao i film „Poslije zime“ Ivana Bakrača koji je pored Karlovih Vari prikazan na Cottbus Film Festivalu.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala biće prikazan i takmičarski program kratkometražnog filma u čijoj selekciji će se, između ostalih, naći filmovi: “Raseljeni” (“Pa vend”) SamiraKarahode, “Sjeverni pol” Marije Apčevske, “Prekid” (“Break Off”) Öykü Orhan i “Kazneniudarac” (“Kazneni strel”) Roka Bičeka. U žiriju takmičarskog programa kratkog filma su slovenačka rediteljka Marija Zidar, srpski glumac Jovan Jelisavčić, i crnogorska producetkinja Biljana Vušović.

Novina sedmog izdanja festivala je radionica „Balkanska mreža kratkog filma“ čiji je cilj edukacija mladih filmskih autora, kao i promocija kratkog filma u regionu, a njeno uspostavljanje podržao je Fond za Zapadni Balkan.

Na radionici Festival Ready! koja će biti organizovana u Podgorici i Ulcinju pet timova će sa mentorima iz Crne Gore, Danijelom Radulović i Dušanom Kasalicom, raditi na razvijanju strategije za festivale i načinu na koji će predstaviti svoje projekte nakon završene produkcije.

Seanema Film Festival je i ove godine podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, Opštine Ulcinj, Centra za kulturu i Turističke organizacije Ulcinj, kao i kompanije DAA Montenegro.