Na generalnoj skupštini SEE Cinema Network – Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope, koja je održana juče u online formi, dodijeljena su sredstva za razvoj projekta “Planeta 7693”, reditelja Gojka Berkuljana, prema scenariju Ane Vujadinović, a čiji je producent Marko Jaćimović. Projekat realizuje crnogorska producentska kompanija A Production.

 

“Planeta 7693”, kao projekat u fazi razvoja, dobio je podršku uz još 7 projekata sa teritorije Jugoistočne Evrope. Za projekte sa najviše glasova dodijeljenih od strane predstavnika zemalja članica See Cinema mreže, opredijeljen je iznos od po 9.000 eura.

 

Podsjetimo da je projekat “Planeta 7693” nedavno nagrađen je na prestižnom Kids Kino Industry forumu u Varšavi, čime je osvojio besplatno učešće na sljedećem izdanju Kids Kino.Lab programa, posvećenom razvoju scenarija. Takođe, osvojio je nagradu za najbolji pitch na ovogodišnjem Pitch Balkan takmičarskom programu četvrtog izdanja Balkan Film Marketa, koji je održan od 12. do 15. novembra 2020. u Tirani. “Planeta 7693” se prošle godine našla i među projektima koji su predstavljeni na Thessaloniki International Film Festivalu, kroz Crossroads Co-Production Forum. Prethodno je podržan za razvoj scenarija i projekta od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i na konkursu za filmove za djecu i omladinu koji su po prvi put organizovali Ministarstvo kulture Crne Gore i Filmski centar.

 

Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope SEE Cinema Network ima za cilj da razvije saradnju između filmskih profesionalaca zemalja članica. U tu svrhu, mreža podržava razvoj internacionalnih koprodukcija (igrani filmovi) i proizvodnju kratkometražnih filmova (koje dijelom finansira). Crna Gora je članica SEE Cinema Network-a od 2017. godine.