Ovogodišnji crnogorski kandidat za 96. nagradu Oskar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji međunarodni film – „Sirin“, od danas kreće u redovnu bioskopsku distribuciju u podgoričkom bioskopu „Cineplexx“.

 

Dugometražni igrani film “Sirin”, debitantsko ostvarenje crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, imao je svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, kao i crnogorsku premijeru na Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festivalu, nakon čega je selektovan na brojnim festivalima širom regiona.

 

Film “Sirin” rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino.Radnja filma prati Natali (Danica Ćurčić) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

 

Koproducenti filma su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić. Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.

 

Uloge u filmu tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

 

Više informacija o projekcijama i ulaznicama možete naći na sajtu bioskopa Cineplexx.