Dugometražni igrani film “Sirin”, debitantsko ostvarenje crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, početkom novembra će biti prikazan na dva internacionalna festivala, Otranto film festivalu u Italiji gdje će se takmičiti u glavnom takmičarskom programu, kao i na festivalu Slobodna zona u Beogradu gdje će biti prikazan u regionalnoj takmičarskoj selekciji Horizonti Balkana.

 

„Sirin“ je od svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu do sada prikazan na 10 međunarodnih filmskih festivala i crnogorski je kandidat za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, a rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Radnja filma prati Natali (Danica Ćurčić) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

 

Koproducenti filma su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić. Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.