Na 163. zasijedanju Upravnog odbora filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimaž, crnogorska većinska koprodukcija „Sirin” Senada Šahmanovića, producentske kompanije „Cut-Up”, podržana je sa 85.000 eura.

 

Producent projekta je Veliša Popović (Cut-Up), dok scenario potpisuju Claudia Bottino i Senad Šahmanović.

 

Šahmanovićev projekat okuplja Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a realizuje se u saradnji sa manjinskim koproducentima „Sekvenca“ (Hrvatska), „On Film Production” (Albanija), „Dokument“ (Bosna i Hercegovina) i „Buka“ (Kosovo).

 

„Sirin“ je priča o Natali, pariškoj advokatici, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasljedstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti.

 

Projekat „Sirin“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za razvoj projekta i produkciju, i predstavlja koprodukciju između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Hrvatske, a podržan je i od strane Kosovskog kinematografskog centraAlbanskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizuelnog centra, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Projekat je dobio podršku i od mreže kinematografija Jugoistočne Evrope – SEE Cinema Network.

 

Crnu Goru su na zasijedanju fonda Eurimaž ispred Filmskog centra Crne Gore predstavljali Sanja Jovanović i Sehad Čekić, a povodom ovog uspjeha direktor Centra Sehad Čekić je izjavio: “Izuzetan niz crnogorskih projekata na fondu Eurimaž se nastavlja. Ovaj put, debitantski film Senada Šahmanovića izborio se za podršku između velikog broja prijavljenih projekata iz cijele Evrope. Oni koji poznaju kako funkcioniše Eurimaž, ali i cjelokupna evropska kinematografija, znaju koliko je potrebno stvari da se poslože da bi i treći projekat zaredom dobio podršku.

I dok je prije samo tri godine, članstvo u Eurimažu djelovalo kao veliki cilj koji se postavio pred crnogorsku kinematografiju, sada već redovno stižu uspjesi i sa te najuglednije adrese. Mnogo je rada, strpljenja, dobrih odluka i konstantnog unapređivanja bilo potrebno da bismo došli u ovu situaciju. Od svog osnivanja, Filmski centar je bio posvećen dosezanju ovog statusa naše kinematografije u Evropi. Nadam se da će i ovaj veliki uspjeh biti inspiracija za dalje investiranje u filmsko stvaralaštvo u Crnoj Gori.”

 

 

Senad Šahmanović i Veliša Popović ispred projekta “Sirin” ističu: “Nakon dugotrajnog rada na razvoju projekta, ovo je veliki uspjeh za «Sirin», jer osim finansijske podrške dobijamo satisfakciju i potvrdu da smo na najbolji način investirali svoj rad i vrijeme. Strpljivim i predanim radom dokazujemo da imamo veliki koprodukcioni potencijal i da crnogorska kinematografija može da se nosi sa modernim dobom evropske filmske produkcije.

Ovaj uspjeh je i velika obaveza za nas, osim ulaska u krug odabranih, ljestvica očekivanja od ovog filma se podiže. Želimo da se zahvalimo na povjerenju našim koproducentima iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske i Kosova bez čije pomoći ovaj projekat ne bi bio izvodljiv.”

Snimanje filma zakazano je za septembar ove godine.