Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je rezultate o izboru korisnika sredstava za sufinansiranje filmskih projekata za 2021. godinu.

 

U kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija podršku je dobio i crnogorski projekat dugometražnog igranog filma Sirin” reditelja Senada Šahmanovića u iznosu od 450.000,00 kuna (ca. 60.000,00 eura).

 

Projekat „Sirin“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za razvoj projekta i produkcije, i predstavlja koprodukciju između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Hrvatske, a podržan je i od strane Kosovskog kinematografskog centra, Albanskog filmskog centra, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Projekat je dobio podršku i od SEE Cinema Network.

 

U obrazloženju stručne komisije HAVC-a navodi se da se „Sirin“ bavi temama identiteta, integracije, pripadanja zajednici, kroz priču žene koja je kroz dvadeset godina provedenih u inostranstvu marljivo radila na tome da izgradi novu sebe lišenu starog identiteta. Kada se spletom okolnosti prisiljena vratiti u rodni kraj, nađe se u potpunom identitetskom limbu – ne pripada niti društvu u koje se doselila niti onome iz kojega je otišla.

 

Glavna uloga u filmu dodijeljena je kosovskoj glumici Arti Dobroshi („Lornina šutnja“ u režiji braće Darden), čiji su filmovi prikazivani u glavnim programima Kana, Berlina i Sandensa.

 

Hrvatski koproducent je „Sekvenca“, a glavni producent crnogorski „Cut-Up“ producenta Veliše Popovića, dok scenario potpisuju Claudia Bottino i Senad Šahmanović.