U petak 25. januara otvara se Filmski festival u Geteborgu, vodeći filmski festival u nordijskim zemljama, na kojem će biti prikazan i crnogorski dugometražni igrani film “Granice kiše”. Na festivalu koji će trajati deset dana biće prikazano 450 filmova iz 80 zemalja, a očekuje se do 160.000 posjetilaca. Ovaj najveći filmski festival u Skandinaviji je ove godine kao jedini dugometražni igrani film iz regiona izabrao “Granice kiše”, koji će biti prikazan u okviru programa “Novi glasovi”.

Film “Granice kiše”, autora Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, imao je svoju regionalnu premijeru u avgustu prošle godine na Sarajevo Film Festivalu, a svjetsku na filmskom festivalu u Montrealu, i do kraja 2018. godine je prikazan na ukupno 13 festivala, na kojima je osvojio četiri nagrade. Film je svoju premijeru u Crnoj Gori imao na Mojkovačkoj filmskoj jeseni, a potom je prikazan i na filmskom festivalu u Podgorici. U regionu je film imao premijere na značajnim festivalima u Beogradu, Skoplju i Nišu, a u svijetu je pored Kanade već prikazan u Engleskoj, Rusiji i Njemačkoj. Film bi se mogao naći u distribuciji u kasno proljeće ove godine.

Film “Granice kiše” je koprodukcija Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom, a kao manjinski koproducenti učestvovali su i Srbija, Švedska i Velika Britanija. Radnja je smještena u napuštena sela na granici Hercegovine i Crne Gore, u blizini granice sa Hrvatskom. Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da posjeti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promjene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve naše svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.

Uloge tumače Kristina Stevović, Vahidin Prelić i Robert Budak, a po prvi put na filmu se pojavljuju dječaci iz Trebinja – Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović.

Film je sponzorisan i od strane festivala u Geteborgu, kada je kao projekat u razvoju dobio njihovu nagradu u okviru programa CineLink Sarajevo Film Festivala.