Crnogorski filmski projekat „Skarabej“ („Scarab“), reditelja Mladena Vujačića i producentkinje Milene Charan, dobio je šestomjesečno mentorstvo script doctora na radionici Moj prvi scenarij, koja je prošle nedjelje održana u sklopu programa Industrija 18. izdanja Zagreb Film Festivala.

Cilj radionice Moj prvi scenarij, za koju je „Skarabej“ prethodno bio selektovan, bio je da pomogne autorima u razvoju scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vođstvo dvojice script doctora Antonija Nuića i Ognjena Sviličića, kao i uz gostovanje i rad čuvenog Dejvida Poupa, specijaliste sa edukativne platforme MIDPOINT. Tokom ove petodnevne radionice, odabrani polaznici su intenzivnim programom praktičnog rada temeljno sagledavali problematične tačke svog projekta i radili na njemu u timskoj atmosferi. Od ukupno 65 prijavljenih međunarodnih projekata, 6 je po završetku radionice dobilo dodatno šestomjesečno online mentorstvo, a među njima i Vujačićev „Skarabej“. Mentorstvo će i u narednom periodu voditi script doctori Antonio Nuić i Ognjen Sviličić.

Projekat „Skarabej“ je prethodno nagrađen i specijalnim priznanjem žirija u okviru programa BEST PITCH – PriForum na ovogodišnjem izdanju Internacionalnog filmskog festivala PriFilmFest. Takođe, prošle godine je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore u kategoriji za razvoj scenarija.

„Skarabej“ je napisan kao duhovita krimi-komedija sa originalnim elementima u tretmanu lokalnog miljea. Projekat predstavlja modernu priču koja sa sobom nosi aktuelne društvene teme u kojima se pronalazi određena tragikomičnost njenih glavnih junaka.