Crnogorski filmski projekat „Skarabej“, reditelja Mladena Vujačića i producentkinje Milene Charan, selektovan je za radionicu Moj prvi scenarij, koja se organizuje u sklopu programa Industrija 18. izdanja Zagreb Film Festivala. Radionica je namijenjena filmskim autorima koji pripremaju scenario za svoj prvi dugometražni igrani film.

Moj prvi scenarij vodiće script doktori Antonio Nuić i Ognjen Sviličić. Tokom petodnevne radionice, uz intenzivan program sa akcentom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova projekata, u opuštenoj radnoj atmosferi, mladim filmskim autorima će se nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove. Najbolji projekat po izboru mentora, biće nagrađen sa dodatnih 6 mjeseci online mentorstva po završetku radionice.

Selektovani projekat „Skarabej“ prethodno je nagrađen specijalnim priznanjem žirija u okviru programa BEST PITCH – PriForum na ovogodišnjem izdanju Internacionalnog filmskog festivala PriFilmFest. Takođe, prošle godine je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, u kategoriji za razvoj scenarija.

„SKARABEJ“ je napisan kao duhovita krimi-komedija sa originalnim elementima u tretmanu lokalnog miljea. Projekat predstavlja modernu priču koja sa sobom nosi aktuelne društvene teme u kojima se pronalazi određena tragikomičnost njenih glavnih junaka.

Zagreb Film Festival ove godine održaće se od 8. do 15. novembra. Radionicu Moj prvi scenarij suorganizuju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih reditelja (DHFR). Na prethodnih osam izdanja radionice učestvovalo je ukupno 48 projekta iz različitih evropskih država.