Crnohumorna komedija „Supermarket“ crnogorskog reditelja Nemanje Bečanovića imaće svjetsku premijeru u takmičarskom programu festivala  „Black Nights“ u Talinu u Estoniji koji se održava od 3. do 19. novembra. Film će biti prikazan u selekciji „Rebels with a Cause“ („Butnovnici sa razlogom“) na kojoj se predstavljaju „filmovi koji istražuju granice filmske umjetnosti, eksperimentišu sa formom i buntovno nastupaju protiv konvencionalnih filmskih tropa ili političkih ideja“, kako navode organizatori.

 

Jedan od selektora festivala, Havijer Garsija Puerto, najavio je film kao mračnu i komičnu priču o Robinsonu Krusou 21. vijeka čije je pusto ostrvo veliki trgovački centar, koja se bavi apsurdom i međuljudskim odnosima u savremenom, konzumerističkom društvu. Povodom filma ističe: „Supermarket zatvara vrata i horde ga kupaca korak po korak napuštaju, sjajni i šareni hodnici ostaju tihi i sami, bez ikoga da ga zavedu. Bez ikoga? Jedan čovek koji se sve vrijeme krije, pojavljuje se onda kada svi odu, praveći ovaj blistavi pejzaž svojim kraljevstvom. On uživa u proizvodima koji se nude, proba raznu hranu i osjeća se kao kod kuće, ali… postepeno počinje da sumnja da ga neko posmatra.“

 

Film su podržali Filmski centar Crne Gore i Ministarstvo kulture i medija, a nastao je u koprodukciji kompanije VHS Production i Radio televizije Crne Gore. U filmu glume Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović, a Nemanja Bečanović pored scenarija i režije potpisuje montažu, kao i produkciju. Izvršna producentkinja filma je Milena Charan, a direktor fotografije Dušan Grubin.

 

Festival „Black Nights“ u Talinu je festival A kategorije, poznat i kao najveći filmski market na sjeveru Evrope.