Dugometražni dokumentarni film “Surogat za Vuda”, reditelja i scenariste Senada Šahmanovića, u produkciji crnogorske kompanije Pro Logic (Crna Gora) i Set Sail Films (Srbija) dobio je sredstva u iznosu od 3.000.000 dinara (oko 25.000 eura), na konkursu Filmskog centra Srbije, u kategoriji za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

Komisija Filmskog centra Srbije za ovu kategoriju odlučivala je u sljedećem sastavu: Stefan Orlandić (predsjednik), Mladen Matičević, Igor Turčinović, Milica Zarić i Maja Todorović.

Na konkurs je ukupno prijavljeno 48 projekata, a komisija je usaglasila stavove i jednoglasno izabrala sedam projekata, među kojima je i crnogorski film “Surogat za Vuda”.

U obrazloženju komisije se navodi: “Komisija je jednoglasno preporučila ovaj projekat iz više razloga. Jedan je, naravno što će to biti filmska biografija prvog oskarovca sa teritorije bivše Jugoslavije, Dušana Vukotića, što je samo po sebi dovoljno značajno. U drugom „sloju“, prepoznali smo mogućnost da ovaj film govori o kompleksnosti života i rada u multinacionalnoj zemlji kakva je bila SFRJ…”.

“Surogat za Vuda” je prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra.

Odluku o dodjeli sredstva u ovoj kategoriji možete pročitati ovdje.