Filmski centar Crne Gore će ove godine, kao partner Evropske filmske akademije (EFA), uživo prenositi svečanu dodjelu Evropskih filmskih nagrada putem livestream prenosa na svom web sajtu – www.fccg.me

 

Evropske filmske nagrade dodjeljuju se od 1988. godine najboljim evropskim filmskim ostvarenjima. Ove godine je već dodijeljeno 16 nagrada, a preostalih 10 pobjednika u glavnim kategorijama biće proglašeno na svečanoj ceremoniji koja se organizuje u subotu, 10. decembra u glavnom gradu Islanda – Rejkjaviku.

 

 

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama za Nabolji film, scenaristu, reditelja, glumca, glumicu, kratki film, dokumentarni film, animirani film, komediju, kao i za najbolji debitantski film – nagradu koju dodjeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara FIPRESCI. Više informacija o nominovanim filmovima možete pronaći ovdje.

 

Među nominovanim filmovima nalazi se i kanski pobjednik „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, kao i „Alkaras“ Karle Simon, koje je crnogorska publika nedavno imala priliku da odgleda u sklopu Mjeseca evrpskog filma organizovanog u Podgorici, Mojkovcu i Baru.

 

Dodjela nagrada  Evropske filmske akademije odražaće se u Rejkjaviku, u subotu 10. decembra, sa početkom u 20:15h, dok će crveni tepih početi u 19:45h. Prenos ceremonije možete pratiti uživo preko web sajta Filmskog centra Crne Gore na ovom linku, ili klikom na kategoriju „European Film Awards“ na početnoj stranici našeg web sajta.