U Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore sinoć je svečano otvorena manifestacija „Mjesec evropskog filma“ pod okriljem Evropske filmske akademije, u organizaciji Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke.

 

„Mjesec evropskog filma“ je inicijativa koju je prošle godine pokrenula Evropska filmska akademija sa ciljem da skrene pažnju i popularizuje upravo evropsku kinematografiju i evropsko filmsko nasljeđe. Tokom narednih pet sedmica će u 40 gradova širom Evrope biti organizovani programi i projekcije koji slave savremeno evropsko filmsko stvaralaštvo, ali i klasike evropske kinematografije.

 

 

Otvarajući manifestaciju, rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke Pavle Simonović istakao je da ovogodišnji „Mjesec evropskog filma“ dočekujemo u jednom gotovo neshvatljivo teškom vremenu za film kao umjetnost, vremenu u kom se naša pažnja rasipa, dok različiti sadržaji i platforme obuzimaju publiku i odvlače je od bioskopskih sala.

 

„Institucije filma, filmske škole, filmski festivali i ovakve inicijative i manifestacije jesu pravi čuvari i promoteri kinematografije i ovo večeras predstavlja jednu novu sinergiju i prirodnu saradnju dvije crnogorske filmske institucije – Crnogorske kinoteke i Filmskog centra Crne Gore. Zahvaljujući njihovim naporima i želji za promocijom kulture i umjetnosti utire se put ka nečemu što nam jako nedostaje, a to je stvaranje novih vrijednosti“, poručio je Simonović.

 

 

Direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović podsjetila je da Filmski centar Crne Gore već godinama sarađuje sa Evropskom filmskom akademijom, glavnim organizatorom ove manifestacije, čiji je partner u organizaciji Evropskih filmskih nagrada koje će se ove godine održati u Berlinu po završetku „Mjeseca evropskog filma“.

 

„Izuzetno sam ponosna na to što se ove godine među 75 evropskih partnera ove inicijative našla i Crnogorska kinoteka, i što zajednički učestvujemo u njoj. U narednim danima očekuje nas izuzetno raznovrstan program, koji je ujedno i jedinstvena prilika za domaću publiku da na velikom platnu pogleda neke od najznačajnijih filmova nastalih širom evropskog kontinenta u posljednjih godinu dana, od kojih će se značajan broj takmičiti i za Evropske filmske nagrade u decembru“, zaključila je Božović.

 

Manifestacija je otvorena projekcijom filma „Anatomija pada“ francuske rediteljke Džustin Triet, dobitnikom Zlatne palme na ovogodišnjem Kanskom festivalu i nominovanom za nagradu Evropske filmske akademije. U narednim sedmicama u Crnogorskoj kinoteci i Velikoj sali Muzičkog centra biće prikazana i selekcija nagrađivanih kratkometražnih filmova (9. novembra), zatim „Svadba“ Radomira Baja Šaranovića, posvećeno 50. godišnjici filma (17. novembar), „Opalo lišće“ Akija Kaurismakija (2. decembra) i francuska post-apokaliptična drama „Životinjsko carstvo“ (8. decembra). Ulaz na sve projekcije je besplatan.