Crnogorska manjinska koprodukcija u režiji Dragana Bjelogrlića, „Čuvari formule“, koja je podržana od strane Filmskog centra Crne Gore, biće premijerno prikazan na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala – Locarno Film Festival (Švajcarska) i to u okviru prestižnog programa – „Piaca Grande“.

Ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cio svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

 

 

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbjednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodijelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i mladom crnogorskom glumcu Ognjenu Mićoviću.

Autorski tim predvođen rediteljem Draganom Bjeloglićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Film produciraju “Cobra film” i “United Media”, a koproducenti su “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Sjeverna Makedonja).

Producent filma je Dragan Bjelogrlić, a koproducenti su: Aleš Pavlin, Andrej Štritof, Toni Salikovski, dok su ispred crnogorske manjinske koprodukcije Bitter Frames Production koproducenti Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović.