Dugometražni igrani film “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, imaće svjetsku premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u okviru OPEN AIR programa.
Novi Šahmanovićev film prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

Ovaj projekat je razvijan u sklopu programa Midpoint Feature Launch 2018 (Trieste, Beograd, Karlovy Vary), CineLink (Sarajevo), a dobio je nagrade Beaumarchais SACD (Francuska), SFF Pack & Pitch, Pri Fest Forum – Best Pich. U kategoriji razvoja projekta podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore i SEE Cinema Network-a.

Radnja filma prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

 

Film “Sirin” rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Koproducenti projekta su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.