Filmski centar Crne Gore podržao je realizaciju radionice dokumentarnog filmaAtelje Varan, koja se od 13. jula do 4. septembra održava u Novom Sadu.
Deset polaznika radionice, među kojima su i Tamara Pavićević i Ana Raičević iz Crne Gore, obučavaju se u oblasti produkcije dokumentarnog filma, pored čega započinju i snimanje svojih projekta.
Ova regionalna radionica podrazumijeva intenzivan višenedjeljni rad mentora iz Francuske i Srbije sa učesnicima, starosne dobi između 18 i 35 godina, koji će, uz mentorsku podršku, savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.
Pored predstavnica iz Crne Gore, učesnici su i: Ana Dragić (Srbija), Leona Jarikj (Sjeverna Makedonija), Mihajlo Ljubisavljević (Srbija), Mia Novaković (Srbija), Milena Petrović (Srbija), Ivan Praštalo (Srbija), Nenad Pržulj (Srbija) i Andrej Zoraja (Bosna i Hercegovina).
Pored Filmskog centra Crne Gore, projekat je podržan od strane: Doma omladine Beograda, Francuskog instituta u Srbiji, Grada Novog Sada, Vlade Vojvodine, Centra za razvoj i promociju kinematografije Republike Srpske, Filmske agencije Sjeverne Makedonije i Akademije umetnosti Univerziteta Novi Sad.
Podsjećamo da je Filmski centar i prethodne godine podržao učešće dva učesnika iz Crne Gore – Hane Rastoder i Ilije Zekovića, koji su uspješno prošli radionicu Atelje Varan, održanu 2021. godine u Domu omladine u Beogradu.