Televizija Vijesti, uz podršku Filmskog centra Crne Gore, realizuje projekat “Učimo o kinematografiji“.

Ovim projektom planirana je produkcija i emitovanje 20 epizoda emisije “Kinestezija“, koja predstavlja format u trajanju od 15 minuta, a koji se bavi edukacijom iz oblasti filma. Takođe, realizuje se 100 epizoda emisije “Filmopis“, a ovaj segment projekta „Učimo o kinematografiji“ postavljen je kao kratki animirani format kojim se objašnjava značenje najpoznatijih filmskih pojmova.

Svrha ovog televizijskog projekta je razvijanje i promocija filmske edukacije i kulture među crnogorskim stanovništvom, kao i omogućavanje građanima da učestvuju u proučavanju i kritičkom vrednovanju filma.

Iako je produkcija projekta bila usporena i otežana okolnostima prouzrokovanim pandemijom virusa Covid19, TV Vijesti uspjela je da realizuje kompletnu produkciju planiranih formata.

Autor projekta je Tina Kuzman, producent je Boris Radoman, a novinarka i saradnica Marija Radović. Montažu je radio Bojan Jovanovićorganizaciju Predrag Perišić, a snimatelji su: Dejan Jovović, Slaven Tomović i Petar Đurišić. Za grafiku i dizajn bio je zadužen Milan PilipovićOstali saradnici su glavna i odgovorna urednica Tatjana Ašanin,  novinarka Nina Marković, reditelj Srđan Stanojević, montažer Đorđije Vujičić, koordinatorka Ana Novović, te Branko Jugović koji je bio zadužen za tonsku obradu.
Sagovornici u emisiji KINESTEZIJA

Sagovornici u emisiji KINESTEZIJA

 

Termini prikazivanja emisije “Kinestezija” su vikend premijera u 17:15h, kao i reprizno emitovanje u 11:40h. Prva epizoda prikazana je 18. aprila ove godine.

U narednim danima, tačnije od ponedjeljka, 26. aprila, očekuje se i premijerno emitovanje jednominutne emisije „Filmopis“, u 11:55h, sa tri reprizna termina.

Projekat „Učimo o kinematografiji“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje komplementarnih djelatnosti.