Tri projekta iz Crne Gore podržana su na konkursu Hrvatskog audiovizuelnog centra za dodjelu sredstava za podršku audiovizuelnim djelatnostima i stvaralaštvu.

Projekat “Surogat za Vuda”, reditelja i scenariste Senada Šahmanovića, u produkciji crnogorske kompanije Pro Logic (Crna Gora) i Sekvenca (Hrvatska), dobio je sredstva u iznosu od 350.000 kuna (46.430 eura) u kategoriji za podršku proizvodnji dugometražnog dokumentarnog filma. “Kontraadmiral”, reditelja i scenariste Mladena Ivanovića, u produkciji crnogorske kompanije Artikulacija Film i hrvatske Restart, dobio je sredstva u kategoriji za razvoj projekata dugometražnog dokumentarnog filma. Konačno, crnogorsko-srpska koprodukcija dugometražni dokumentarni film “Posljednji nomad”, autora Petra Glomazića i Biljane Tutorov, u produkciji kompanije Cut-Up (Crna Gora) i Wake Up Films (Srbija), podržan je u kategoriji za podršku filmskim koprodukcijama sa manjinskim hrvatskim udjelom.

Svi navedeni crnogorski projekti su u prethodnom periodu dobili podršku i na konkursima Filmskog centra Crne Gore.

Na 30. sjednici Hrvatskog audiovizuelnog vijeća u 2. sazivu, odluke o podršci navedenim filmovima donijete su uz obrazloženja, u kojima, između ostalog, stoji:

SUROGAT ZA VUDA, reditelja i scenariste Senada Šahmanovića i producenta Jure Pavlovića – “Predloženi projekt, kojeg su      predlagatelji okarakterizirali kao «poetičan kreativni dokumentarni film», pripremljen je na zavidnoj umjetničkoj i produkcijskoj razini, a u fokusu ima umjetničko stvaralaštvo i         ostavštinu jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića, autora koji je svojim umjetničkim doprinosom i tehničkim     inovacijama obogatio nacionalnu kinematografiju do neslućenih razmjera te koji je utjecao na formiranje mnogih umjetnika u nas i u svijetu.”

KONTRAADMIRAL, reditelja i scenariste Mladena Ivanovića i producenata Ivana Đurovića i Olivera Sertića – “Tešku temu hrvatsko-crnogorskog sukoba ovaj projekt obrađuje kroz sumnjivu smrt admirala Đurovića te ju transponira u univerzalnu priču o nedostižnoj pravdi, ali i o korumpiranosti ljudskog duha. Predloženi projekt profesionalno je pripremljen i jasno je da su predlagatelji iznimno dobro upoznati s temom koju obrađuju. Redatelj je debitant u ovoj kategoriji, ali njegovo promišljanje kreativne forme ovog filma ne zaostaje.”

POSLJEDNJI NOMAD, rediteljke i producentkinje Biljane Turorov, reditelja Petra Glomazića i producenta Veliše Popovića – “Dugometražni dokumentarni film “Posljednji nomadi” priča je o stočaru Vanji koji njeguje tradiciju sezonskog seljenja radi ispaše ovaca. Svake godine Vanja kreće na višednevni pohod sa 600 ovaca, konjem i psima prema Sinjajevini, planini jugositočno od Durmitora. Tamo je njegov katun, mjesto na kojem njegovi preci već stoljećima napasaju stoku. Nevjerojatno lijepe visoravni Sinjajevine, točno na mjestu pastirskih katuna, crnogorska vlada planira pretvoriti u vojne poligone.”

Na sjednici Hrvatskog audiovizuelnog vijeća, koja je, zbog pandemije virusa Covid-19, održana elektronski, odluke o raspodjeli sredstava su donijete prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za podršku audiovizuelnih djelatnosti i stvaralaštva, u različitim kategorijama.

Detaljnije o rezultatima konkursa Hrvatskog audiovizuelnog centra možete čitati ovdje.