Krajem prehodne sedmice zvanično je završen trening program MIDPOINT Intensive Montenegro, namijenen filmskim profesionalcima iz Crne Gore, koji razvijaju projekte dugometražnih igranih filmova. Program je kreiran u saradnji MIDPOINT Instituta iz Češke, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Creative Europe MEDIA Deskom Crne Gore.

Tokom četvorodnevne radionice, filmski timovi su radili na kreativnom razvoju scenarija, kao i na produkcijskim aspektima njihovih projekata. U narednom periodu, uslijediće i online konsultacije sa mentorima, a u skladu sa potrebama svakog od projekta čiji timovi su prošli obuku. Radionica je uključila grupni rad mentora i polaznika, sa predavanjima, a mentori su bili dva filmska stručnjaka iz Evrope – Christian Routh, skript supervizor iz Velike Britanije i Pavla Janoušková Kubečková, producentkinja iz Češke.

 

 

MIDPOINT Intensive Montenegro se realizovan je od 21. do 24. novembra 2023. godine u Podgorici, a u okviru ovog trening programa obučena su četiri tima: TRANSFER  (Atomic Production) i tim u sastavu: Gana Čomagić, rediteljka, Rade Vukčević, scenarista i Ivan Čojbašić, producent; MATURA  (Galileo Production) i tim u sastavu: Nikola Vukčević, reditelj i Milorad Radenović, producent; JAGLIKA  (KA Productions) i tim u sastavu: Andrija Mugoša, reditelj, Armin Behrem, scenarista i Iva Kasalica, producentkinja, te SKARABEJ  (Far Production) i tim u sastavu: Mladen Vujačić, reditelj, Hajdana Baletić, scenaristkinja i Nemanja Popović, producent.

“Ako pričamo o radionici, Midpoint nam je na ekipnom nivou pao kao savršena mješavina zajedničkog rada na scenariju i produkcijskim tendencijama kao i kolegijalnog testiranja kvaliteta ideja i narativnog potencijala u odnosu na evropsku i globalnu konkurenciju. Svakako valja naglasiti i da je to samo jedan segment cjelokupnog efekta, jer je možda onaj važniji, upravo momenat u kom su nas dva strana eskperta sproveli kroz influks ideja ali i detalja kojima možemo još i više osvježiti mehaniku scenarija – a da su to postigli iskrenim učestvovanjem u radni proces, bez imalo formulaičnosti ili cinizma koji standardno koči industriju, pokretajući ne samo ideje, već i dugoročna prijateljstva”, izjavio je Rade Vukčević, jedan od učesnika programa.

Mladen Vujačić, reditelj filma “Skarabej”, koji je razvijan u okviru programa, izjavio je: “Midpoint Intensive Montenegro je za nas bio jedna izuzetna prilika da, u kreativnom ambijentu, sa iskusnim i priznatim stručnjacima iz svijeta filma, unaprijedimo naš projekat “SKARABEJ” i učinimo ga boljim, kako u scenarističkom, tako i u produkcionom smislu. Zahvaljujući tome, kao i prilici koju su nam Filmski centar Crne Gore i Midpoint Institut omogućili, imamo razlog više da vjerujemo da je pred nama jedno magično, filmsko putovanje.”

 

 

“Kroz MIDPOINT Intensive Montenegro, imali smo za cilj osnaživanje lokalnih filmskih talenata neophodnim alatima i vještinama koje bi im pomogle da razviju svoje nove projekte i pripreme ih za evropsko filmsko tržište. Usmjerenost na razvoj vještina naših filmadžija čini integralni dio strategije Filmskog centra, ne samo radi poboljšanja pojedinačnih projekata, već i jačanja temelja naše filmske zajednice. MIDPOINT Institut se, već i ranije, pokazao kao pouzdan partner u sprovođenju ovakvih ciljeva, zbog čega je nastavak saradnje bio i očekivan”, izjavila je Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u FCCG.

 

 

Takođe, 23. novembra je, u organizaciji Creative Europe MEDIA Deska Crne Gore održan i masterklas Christiana Routha na temu pisanja scenarija, pod nazivom “The Tools of Screenwriting and Dealing with the Industry“. Masterklas je bio namijenjen svima koji se interesuju ili bave pisanjem scenarija i žele da prošire svoje vidike i vještine u ovoj oblasti.

Detaljnije o programu i učesnicima možete čitati u MIDPOINT Intensive Montenegro 2023 brošuri.